25 december 2022

Voor de 6e keer Lichtjesavond in Groesbeek.

Lichtjesavond op de Canadese ere begraafplaats in Groesbeek.

Zaterdagmiddag werden voor de zesde keer op de Canadese begraafplaats in Groesbeek 2619 kaarsen geplaatst bij elk graf van een van de 2619 tijdens WOII gesneuvelde soldaten die hier hun laatste rustplaats vonden. Vooraf aan deze plechtigheid sprak Ronald Boschman van de organisatie: ,,Door de opoffering van deze jongens kunnen wij met ons gezin, met onze vrienden en kennissen, kerstmis vieren in vrijheid”.  Voor het eerst sinds 2019 kan deze herdenking op kerstavond weer met publiek plaatsvinden. De afgelopen twee jaar gebeurde het aansteken en plaatsen van de 2619 kaarsen door zes bestuursleden, omdat er wegens de coronamaatregelen geen massale bijeenkomsten mogelijk waren. Daar waren ze uren mee bezig. Nu waren er vele vrijwilligers en bezoekers, waaronder ouders met kinderen, maar ook en leden van de Europese Veteranen-motorclub Army Vets MC en de Canadees Peter Marwick, die dit gezamenlijk deden. Marwick is getrouwd met de Groesbeekse Madeleine Reuvers en ooit buschauffeur van de Canadese militairen die de Vierdaagse liepen,. Ze wonen in Canada en daar doet hij aan sponsorwerving voor deze lichtjesavond. Scholen en veteranenverenigingen zamelen geld in: het event werd dan ook live gestreamd zodat ze in Canada mee konden kijken. Maarten Peters zong enkele liederen en Anne van Benthum las een gedicht voor en haar man, trompettist Hans Jansen van Benthum speelde de Last Post en het Oh Canada, het volkslied van Canada. Ook op andere oorlogsbegraafplaatsen in Nederland werden deze Kerstavond lichtjes geplaatst.. zie de foto’s (komen nog)