14 december 2022

Opening Museum Kam in Nijmegen na renovatie en verduurzaming

Onderzoekscentrum voor archeologie in Gelderland Museum Kam is op woensdag 14 december geopend na een grondige renovatie. Het gebouw voldeed niet meer aan de moderne eisen en heeft een grondige opknapbeurt gekregen. Daarmee is het gebouw nu veel duurzamer en beter toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Gelders gedeputeerde Peter Drenth, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls en directeur van Valkhof Museum Hedwig Saam openden gezamenlijk het museum. Peter Drenth: “We hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze bijzondere collectie aan archeologische schatten toegankelijk is, en kan bijdragen aan verder onderzoek naar onze geschiedenis. We zorgen er met deze opknapbeurt voor dat ons erfgoed ook in de toekomst toegankelijk en beleefbaar is voor iedereen.” (lees hieronder verder)

 

Duurzaam en toegankelijk
Bij de renovatie is een nieuwe entree gemaakt en is het museum bovendien verbonden aan de voormalige dienstwoning die ernaast ligt. Verder is het gebouw van het gas af. Om het energieverbruik te verminderen zijn aanpassingen aan het gebouw gedaan, zoals het isoleren van muren, het plaatsen van voorzet- en achterzetwanden en nieuwe kozijnen. Ook heeft het gebouw betere zonwering en klimaatbeheersing gekregen en zijn zonnepanelen geplaatst. Zo zijn de bestaande daklichten vervangen door zonwerende lichtstraten. Lichtstraten zijn stroken vensters op het dak, waardoor er veel natuurlijk daglicht binnenkomt.

Open voor wetenschappers en publiek
Museum Kam wordt het onderzoekscentrum voor archeologie in Gelderland. In eerste instantie voor de onderzoekers. Na inrichting van het museum is het één dag in de week ook open voor publiek. Op de galerij komt een overzicht van Romeinse begraafplaatsen in Nijmegen. Er komt ook een restauratieatelier en een gespecialiseerde bibliotheek. De afronding van de inrichting van het museum duurt nog enkele maanden.

Kam: van oprichter staalhandel naar amateurarcheoloog
Het museum is opgericht in 1922 door Gerard Marius Kam (1836-1922). Hij was een Rotterdamse ondernemer (medeoprichter van de staalhandel Gebr. Kam) die sinds 1897 in Nijmegen woonde, en amateurarcheoloog was. Hij schonk zijn collectie van archeologische voorwerpen in 1919 aan de staat en liet op eigen kosten een museumgebouw in Nijmegen optrekken.

Archeologie in Gelderland; van vondst tot presentatie
De bijzondere historie van Gelderland vraagt erom verteld, bestudeerd en gezien te worden. Door de verbouwing van het Valkhof Museum en Museum Kam, de herinrichting van het Valkhofkwartier en de samenvoeging van de archeologische depots van provincie Gelderland en gemeente Nijmegen, brengen we de condities voor de zorg voor de archeologische objecten en de kunst- en cultuurhistorische collectie op orde; van vondst tot presentatie.