27 november 2022

Maas en de Polder met ” Het Weerhuisje” in de Hezelstraat te Ooij.

Danielle Brans en Rein van Vucht bij hun performance Het Weerhuisje.

Het voormalige transformatorhuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder bij Nijmegen spreekt tot de verbeelding. Menig wandelaar heeft wel eens het trapje beklommen en vanaf het bordes over de weilanden uitgekeken naar de stuwwal of heeft geschuild op de bankjes onder de boog. Helaas is het huisje ook meer dan eens doelwit van vandalisme: er werden brandjes gesticht, muren werden beklad. De Stichting van Steen en Natuur doet haar uiterste best om dit erfgoed te behouden. Sinds enige tijd heeft Staatsbosbeheer het huisje verbannen achter een hekwerk. Dat is jammer. Het huisje staat er nu ietwat verloren bij. Reden genoeg voor beeldend kunstenaar Bart Drost om – na vijf stille jaren – zijn alias MR.MAAS  weer van stal te halen: in en rondom dit transformatorhuisje speelt zich sinds mei 2022 het een en ander af: onder de noemer ‘MAAS en de polder’ nodigt hij kunstenaars, schrijvers, filmmakers en muzikanten uit om zich te laten inspireren door het huisje zowel als door het landschap. Zondagmiddag 27 november was er tussen 13:00 en 15:00 uur een performance van kunstenaars Rein van Vucht en Danielle Brans, genaamd: Het weerhuisje. In bijgaande link kan men zien wat er de afgelopen tijd al geweest is. https://www.maasartistresidence.nl/   zie de foto’s    Zie ook de Gelderlander.