23 november 2022

Opening expositie “Bezet, bevrijd & geplunderd” in Vrijheidsmuseum Groesbeek.

Peter van der Heijden, een van de samenstellers van de expo (links) met rechts Paul Thissen.

Woensdagmiddag vond in het Vrijheidsmuseum te Groesbeek de opening plaats van de tijdelijke tentoonstelling “Bezet, bevrijd & geplunderd”. Na een welkom door museumdirecteur Wiel Lenders ging Paul Thissen, een van de drie auteurs van “Bezet, bevrijd & geplunderd”, uitgebreid in op de plunderingen door geallieerde militairen buiten de regio Nijmegen. Daarna volgde een beschouwing op de expositie en de publicatie van de tweede druk van het gelijknamige boek door Ad van Liempt, historicus en journalist, waarna hij het eerste exemplaar van de tweede druk van het boek “Bezet, bevrijd & geplunderd” kreeg uitgereikt.  Na de openingshandelingen volgde een rondgang door de expositie. zie de foto’s

De expositie belicht een weinig bekend aspect van de bevrijding: de plunderingen, met name door geallieerde soldaten, in de regio Nijmegen (september 1944 – mei 1945). Dit gebied was bevrijd, maar lag nog in de frontlinie. Dorpen langs de grens werden geëvacueerd en tienduizenden geallieerde soldaten werden ingekwartierd. Bij terugkeer na mei 1945 troffen veel dorpelingen hun huis zwaar beschadigd aan, door oorlogshandelingen of plunderingen. Waardevolle spullen verdwenen, hele inboedels ontvreemd. Wat dreef de geallieerde militairen tot dit gedrag en wat deed men na de oorlog om de berooide bewoners schadeloos te stellen? De expositie schetst een genuanceerd beeld van deze schaduwzijde van de bevrijding. ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ is gebaseerd op de gelijknamige publicatie (waar nu een tweede druk van uitgekomen is, inclusief een nieuw hoofdstuk) en is een reprise van een eerdere tentoonstelling uit 2020. De expositie is van 24 november 2022 t/m 9 april 2023 in het Vrijheidsmuseum te zien.