2 oktober 2022

Heemkundekring De Duffelt op bezoek bij Museum Koekkoek in Kleef.

Ursula Giesselbrecht vertelt haar verhaal in de tuin van Haus Koekkoek

Zaterdagmiddag 1 oktober werd er door de leden van de heemkundekring De Duffelt een bezoek gebracht aan het museum B.C. Koekkoek. De deelnemers werden hartelijk ontvangen en rondgeleid door Ursula Giesselbrecht, de directeur van het museum. Het B.C. Koekkoek-Huis is een museum in het voormalige woonpaleis van de Nederlandse romantische landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803-1862 Kleef). Het in 1848 in de stijl van de Italiaanse Renaissance gebouwde huis vormt, samen met de vroegere ateliertoren „Belvedere“ en de tuin een uniek ensemble. Het bezoek was naar aanleiding van de tentoonstelling in de kleine Bartolomeüs kerk van de schetsen die Koekkoek gemaakt heeft in 1826 toen hij in Beek verbleef. Na de rondleiding bracht het gezelschap een bezoek aan de pas ontdekte historische wijnkelder van Theodor Remy. Theodor Remy was de eerste Nederlandse consul en wijnhandelaar in Kleef. In 1890 werd de kelder gebouwd voor opslag van wijnvaten. Na het bombardement in de tweede wereldoorlog is de kelder zwaar beschadigd en onbruikbaar geraakt. Enkele jaren geleden is de kelder opnieuw ontdekt en men is nu bezig om het weer toegankelijk te maken. Onder begeleiding van Wiltrud Schnütgen en Martin Fingerhut daalde de groep af naar de krochten van de wijnkelder, waar een glas wijn werd aangeboden. Deze zeer interessante middag werd afgesloten met Kaffee und Kuchen in Café Solo. zie de foto’s deel 1deel 2