17 september 2022

17 september Market Garden herdenking in Beek

Market Garden herdenking in Beek.

Op 17 september wordt traditioneel de bevrijding van Beek tijdens de Operatie Market Garden herdacht. De door de Stichting Reünie Paratroopers georganiseerde herdenking van 78 jaar bevrijding vond zaterdagavond plaats bij het bevrijdingsmonument in het Lt. John P. Foley plantsoen te Beek (t.o het voormalig gemeentehuis van Ubbergen), m.m.v. de schutterij B.U.B. en de harmonie K.N.A uit Beek. De sprekers waren naast Toon de Jong van de Stichting Reünie Paratroopers, loco-burgemeester Alex ten Westeneind en uit Kranenburg plaatsvervangend burgemeester Norbert Jansen. Te gast was een afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade CW04 Miguel Rendon, evenals de Color Guard en de militairen van het 82nd, die vrijdag ook bij de leerlingen waren. Kransleggers: gemeente Berg en Dal en Kranenburg, dhr. Rendon, alsmede Divisions Artillery Brigate commander Colonel Daniel Gibson Divisions Command Sergeant Major David Pitt. En natuurlijk koningspaar B.U.B.,  Wilhelmus en Imre Booltink, Harmonie K.N.A., Stichting Groesbeek Airborne Vrienden,  namens het Vrijheidsmuseum dhr. Hans te Loo, leerlingen van Biezenkamp en Notre Dame alsmede anderen. Het monument werd weer overgedragen van groep 8 naar groep 7 van basisschool de Biezenkamp en leerlingen van de school lazen zelfgeschreven gedichten voor. Onno Swart uit Berg en Dal maakte de foto’s. Zie de foto’s