16 september 2022

Scholieren herdenken 78 jaar Operatie Market Garden in Beek.

Scholieren samen met de Amerikaanse militairen bij het Market Garden monument.

Leerlingen van de Beekse basisschool de Biezenkamp en van de Euregio Schüle uit het Duitse Kranenburg, hebben vrijdag 16 september deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. Dit was dit jaar 78 jaar geleden op 17 september 1944.  De dag begon om 08.30 uur met een kennismaking gevolgd door een uitleg over de oorlog. Na het gezamenlijke programma in basisschool de Biezenkamp in Beek gingen de scholieren  naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze uitleg kregen door leden van de Beekse Stichting Reünie Paratroopers over wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken.  Na de lunch ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek, waar ze door  wethouder Eric Weijers werden toegesproken en waar een aantal leerlingen  (Pepijn, Eva en Luca) hun gedichten voorlazen.  Ook waren er militairen van het huidige 82nd en 508PIR aanwezig. Tijdens de  plechtigheid werden door de leerlingen bloemen en tekeningen op het monument gelegd. En na afloop ontstond er een run op de emblemen van de Amerikaanse militairen. zie de foto’s