16 september 2022

Parachutisten landen op Klein Amerika Groesbeek

Vrijdagmorgen 16 september,  zijn tientallen parachutisten geland in de weilanden van Klein Amerika in Groesbeek.  Deze  parachutisten,  in ouderwets militair tenue,  sprongen uit een historische Dakota om de bevrijding van de regio te gedenken. En voor hun plezier, natuurlijk. Eerst was het nog onzeker of het zou doorgaan, maar het bleek geen probleem voor de parachutisten met hun bolparachutes, welke slecht bestuurbaar zijn. Om een uur of negen komen, na vier rondjes met de Dakota, de eerste zeven para’s dan toch echt van dik 300 meter hoogte naar beneden zweven. En dan weer zeven, en dan weer acht.  Aanwezi waren militairen van de 82nd Airborne Division (uit de U.S.A) en leden van de Parachute Group Holland. Wanneer iedereen geland is, een groepsfoto is gemaakt en er samen gezongen is, lopen de parachutisten naar het landingsmonument,  waar voor de échte soldaten van toen een krans wordt gelegd. De foto met de Dakota en de maan daarachter is van Piet Spanjers. zie de foto’s. (komen nog)