11 september 2022

Onthulling “Vector of Memory”in Nijmegen

Op zaterdag 10 september was de onthulling van de “Vector of Memory”, aan het begin van/ onder de stadsbrug de Oversteek aan de stadskant. Het herdenkingsteken is onderdeel van een route (Liberation route) door Europa langs allerlei bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog.  Het is een herinnering aan de  Waalcrossing in 1944 waarbij 48 Amerikaanse militairen omkwamen. De onthulling van het monument werd gedaan door burgemeester Bruls en Herre Dijkema bestuurslid van WO2GLD. Deze organisatie zet zich in als verbindende schakel om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden en dit erfgoed door te geven aan toekomstige generaties “Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend, daar moeten we blijvend aan werken. Eerder werd een Vector of Memory onthuld bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.  Albert de Valk maakte de foto’s.

De Liberation Route is een 300 kilometer netwerk van paden, van Normandië tot aan Berlijn, door 6 Europese landen die een verbinding vormen langs de opmars van de geallieerden. De route passeert tal van historische locaties en vertelt verhalen die belangrijk waren in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. De wandelen- of fietsroute verbindt mensen, plekken en evenementen om zo het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog te herinneren en de bevrijding van Europa te vieren.
De Vectors of Memory zijn ontworpen door architect Daniel Liebeskind. Dit jaar zijn er al 15 Wall Vectors en 40 Floor Vectors geïnstalleerd op verschillende locaties in de provincie Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland.