24 augustus 2022

Europees Schutterstreffen in Deinze, België.

De Ooijse delegatie van schutterij Eendracht.

Vrijdag, zaterdag en zondag was het Europees Schutterstreffen in het Belgische Deinze. Het feest was een jaar uitgesteld i.v.m. de corona en wordt normaal om de drie jaar gehouden. De laatste keer was 4 jaar geleden in het Nederlandse Leudal. De koningen en koninginnen van de elf schutterijen uit Gelderland namen deel aan dit festijn. Veel minder dan andere jaren. Vrijdagavond was de opening en de zaterdag stond in het teken van het Europese koningschieten. Alle koningen en koninginnen van de deelnemende landen uit Europa konden hier aan mee doen. Het bleken uiteindelijk  twee koninginnen uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen te zijn die de houten vogel van de paal schoten. Svenja Reher uit Münster mag zich twee jaar lang koningin noemen ( zij volgde Leo Niessen uit Linne bij Roermond op) en haar landgenote Jannika Klos uit Kerpen werd jeugdkoningin. Voor hen is het deze keer twee jaar, wat normaal 3 jaar is, maar over twee jaar is alweer het EST in het Oostenrijkse Mondsee, zodat men weer op het oude schema terug komt. De koninginnen werden in de basiliek van Deinze gekroond. Uit onze regio namen de schutterijen van Millingen aan de Rijn (OEV- de Dreuge), Ooij (Eendracht), Beek (B.U.B) en de Horst-Groesbeek (St. Hubertus), alsmede schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg deel aan dit schutterstreffen. Ook Schutterij St. Sebastianus uit Gendt had een belangrijke rol in het hele Belgische gebeuren. Met hun beide muziekkorpsen traden ze bij alle gelegenheden op, van de opening tot de sluiting en ze kregen veel bijval van het publiek. Het Europese schutterstreffen (driejaarlijks) gaat niet zozeer om titels als wel om verbroedering. De schutterijen kwamen uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Polen, Kroatië, Tsjechië en Oekraïne. In tegenstelling tot andere jaren ontbraken er nu ook vele Europese schutterijen. In totaal namen een ruim 200 schutterskoningen en -koninginnen en 89 schuttersprinsen (jeugd) deel aan de schietwedstrijden. Het hoogtepunt was de optocht door Deinze op zondag, waaraan ruim 350 groepen en meer dan 20.000 schutters mee deden. zie de foto’s deel 1 ( vrijdag schutterij Eendracht);  deel 2;  deel 3;  deel 4;  deel 5;  deel 6;  deel 7 start optocht;  deel 8 optocht;  deel 9 optocht;  deel 10optocht;  deel 11;  deel 12