16 augustus 2022

Ooijse kerkklokken gedemonteerd en worden opgeknapt.

De laatste klok wordt gedemonteerd.

Op dinsdag 16 augustus en van de Hubertuskerk in Ooij van zijn  klokken ontdaan. Deze zijn eraf gehaald om groot onderhoud te plegen. Ralf van Veghel – van Daelmans klokken & uurwerken uit Lierop heeft dit samen met een medewerker van Corstens kraanverhuur gedaan. De klokken van Ooij hebben maandenlang stil gestaan op 3.15 uur waarbij weleens werd opgemerkt, dat “de tijd in Ooij stilstaat”. De klokken zijn mee gegaan naar de werkplaats van de Lieropse klokkenmaker Daelmans, waar ze o.a. van een nieuw goudlaagje worden voorzien.  Wanneer ze over een aantal weken terugkeren, komt er meteen een heel nieuwe ‘moederklok’ mee met een modern aandrijvingssysteem dat ze voortaan weer de juiste tijd laat aanwijzen. Elektromotoren en een computer houden Ooij en omgeving vanaf dan bij de tijd en laten het uurwerk dan ook in geluid elk uur en half uur weer de juiste tijd aangeven. Het betekent daarnaast het einde van nóg een tijdperk: voortaan hoeft koster Wil de Haas niet meer de toren in om de klokken te luiden om een mis aan te kondigen. Straks voldoet een druk op de knop om het klokkenspel in gang te zetten. De renovatie van de Ooijse kerkklokken kost 20.000 euro en het kerkbestuur hoopt daarvoor op gulle gaven van dorpsbewoners. Behalve de juiste tijd én vergulde wijzers en cijfers, komen er voor dat geld ook nog nieuwe ledlampjes. zie de foto’s.