21 juli 2022

Herhaling historische fietstocht op 11 september 2022

Heinz Maass geeft uitleg over de fietstocht aan de deelnemers.

Op 17 juli maakten 26 fietsers een tocht van Persingen naar Kleef en volgden daarbij de route die een gezelschap van vier notabele Groningse heren in 1740 per koets hadden volbracht. Het was prima fietsweer – de zondag vóór de Nijmeegse Driedaagse was nog aangenaam – voor deze historische grensoverschrijdende activiteit, georganiseerd door Heemkundekring De Duffelt. Na een korte inleiding vertrok het gezelschap iets na elven vanuit Persingen en arriveerde klokslag 12 uur in het Duffeldorp Mehr voor een gezellige pauze bij de Alte Schule met koffie, fris of een licht-alcoholische oppepper. Daarna vervolgde de groep de tocht naar Kleef, dwars door de sfeervolle Duffelt met zijn mooie oude hoeven bij Zyfflich, Mehr en Donsbrüggen, historische locaties (Haus Germenseel en Haus Zelem o.a.) en mooie vergezichten. Johannes van Lier, geboren en getogen in Mehr en kenner van de streek, gaf op diverse plekken langs de route tekst en uitleg. Rond kwart over een kwam het gezelschap in Kleef aan, waar het aan de voet de imposante Schwanenturm een amusante en leerzame presentatie kreeg over de geschiedenis van Kleef en de banden van deze stad met Nederland. Een passende afsluiting van een mooie dag. Daarna kon eenieder op eigen gelegenheid genieten van een drankje of hapje in Kleef, als bodempje voor de terugtocht richting Nijmegen. Net zoals de vier heren in 1740 hun koetsrit veraangenaamden met geregeld een glas molbier of Rhijnsche wijn (ze waren nogal creatief bij het vinden van een excuus voor een glaasje), konden ook de fietsers op 17 juli op zijn tijd een drankje waarderen. Het maakte deze dag extra gezellig.   Vanwege de grote belangstelling wordt de fietstocht op zondag 11 september a.s. herhaald. Informatie en aanmelding: Heinz Maahs (06-14505539, h.maahs@telfort.nl) of Johannes van Lier (0049 2826-5387, jmvan.lier@t-online.de)       Zie de foto’s.