18 juli 2022

Zeepkistenrace in Groesbeek

Een van de deelnemers bij de start.

Zondag 17 juli werd in Groesbeek de eerste zeepkistenrace gehouden. Wat een geweldige dag. Eindelijk was het zover. De race waar iedereen naar toe heeft geleefd en gewerkt. 23 zeepkist teams hadden zich ingeschreven via de projectgroep vanuit STO en waren ook allemaal aanwezig. Iedereen was netjes op tijd en het parcours was net klaar om te starten. Weinig problemen met de aanmelding, maar wel wat opmerkingen over helmen ,handschoenen en scherpe kanten aan de zeepkisten. Gelukkig waren er rollen tape, handschoenen en helmen aanwezig dus de teams of coureurs konden toch allemaal van start. Aanwezig was ook een professionele tijdwaarneming om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verliep. De tijden in de uitslag zijn de snelste tijden per team gemeten. Voor volgende races gaat de organisatie opzoek naar een mogelijkheid om het “verschil in aanduwen” ook uit te sluiten. We denken hierbij aan een grote plaat welke in een bepaalde hoek staat en dan middels gewoon loslaten iedereen dezelfde start energie krijgt als alle andere deelnemers. Lees hieronder verder in de Nieuwsflits. zie de foto’s deel 1;  deel 2;  deel 3       

De Race: De eerste start was bedoeld om de deelnemers kennis te laten maken met het parcours. Ook voor ons als organisatie was dit een test i.v.m. snelheid en dus veiligheid. Snel kwamen we er achter dat de snelheid wel erg laag was en hebben we de start verder omhoog geplaatst om meer snelheid te genereren. Dit resulteerde al meteen in beter tijden en was ook spannender voor de teams.

Omdat dit de eerste keer was met zoveel deelnemers en ook deelnemers van buiten af. Was het voor ons ook ondervinden hoe lang een complete run duurt met dit aantal deelnemers. Ook het omhoog slepen koste tijd en vandaar dat er op de dag zelf beslist werd om iedereen 3 keer te laten racen en de 3 snelste zeepkisten uit de STO klasse de finale te laten rijden. De start van de finale werd nog iets hoger geplaatst, vandaar het tijdsverschil tussen de nummers 3 en 4 in de einduitslag.

Het omhoog slepen werd verzorgd door Jos Kouws met zijn geweldig gerestaureerde en sterke Dodge waar niet alleen zeepkisten achter hingen maar ook veel deelnemers en leerlingen in de bak mochten meerijden. En het Passero Racing Team uit België. Deze racewagens zijn volledig met de hand gebouwd en waren krachtig en snel genoeg om de deelnemers omhoog te slepen. Wat ook een geweldige ervaring was voor deze leerlingen. Gelukkig geen ongelukken o.i.d. waardoor de EHBO ook een makkie hadden deze dag.

Vrijwilligers waren er al om 8 uur om het parcours op te bouwen, de geluidsinstallatie aan te sluiten en te zorgen voor het parkeren. Grote dank hiervoor naar deze mensen.

Aanwezig waren ook Omroep berg en Dal en TV Gelderland. En het filmpje van deze dag was diezelfde avond al te zien bij het nieuws op TV.

Veel aandacht heeft deze race ook gekregen in andere media zoals FB en Linkedin.

De prijsuitreiking was volgens schema ook rond de klok van half 5.

Bekers en champagne werden uitgedeeld en groots werden de winnaars gehuldigd. De wisselbeker ging dit jaar naar Metameer uit Boxmeer.

Vooruitzichten: Volgende week komt de organisatie weer bij elkaar om het evenement te bespreken. Op dit moment kunnen we vanuit STO-Zeepkistenrace dus nog niet zeggen op er volgend jaar weer een race in Groesbeek is. Wel gaan we door met de testdagen, hier over later bericht. Ook mochten we meer aanvragen ontvangen vanuit andere scholen. Als deze allemaal mee gaan doen dan komt de teller op 16 te staan en zal de competitie nog spannender worden. Voor nu allemaal een fijne vakantie en nogmaals bedankt voor jullie inzet en medewerking aan dit project. m.v.g. STO-Projectgroep Zeepkisten race.