12 juli 2022

Romeinse Zomer voor jong en oud bij Museumpark Orientalis H.Landstichting

Deze zomer komen heden en verleden samen tijdens de Romeinse Zomer in Museumpark Orientalis. Van 26 juli tot en met 11 september is Museumpark Orientalis weer elke dinsdag tot en met zondag geopend. Op het programma staan veel activiteiten voor kinderen en volwassenen, twee tentoonstellingen, -natuurlijk- een bezoek aan de levendige Romeinse stadstraat en maar liefst vijf weekenden waarin bijzondere tijden levensecht herleven. Ruim tweeduizend jaar geleden streken de Romeinen neer in Gelderland. In Museumpark Orientalis ontdek je hoe ze leefden en welke denkbeelden en levensvisie ze erop na hielden. Bijvoorbeeld door te slenteren door de Romeinse straat waar huizen uit deze tijd nagebouwd zijn. Of door op ontdekkingstocht te gaan met een goed gevuld Romeinentasje en echte Romeinse spelletjes te spelen. Door de indrukwekkende fototentoonstelling ‘Een echt Romeins leger’ of door te zien hoe ze in de loop der jaren in films afgeschilderd (lees hieronder verder)

 

Bovendien zijn er vijf weekenden waarin Romeinse tijden echt herleven. In het weekend van 30 en 31 juli staat er een ambachtenweekend op het programma en kunnen kinderen ervaren hoe het is om in een Romeins leger te vechten. Iedereen kan kijken én meedoen. In het weekend daarna (6 en 7 augustus) is het Laat-Romeins festival. De Romeinse straat wordt dan bewoond door Romeinse mannen, vrouwen en kinderen die die daar hun ambachten uitoefenen, hun producten verkopen en met hun wapens trainen. Er zijn rondleidingen en speciale shows, allemaal in de stijl van de late Romeinen, oftewel in de vierde eeuw na Christus. Ook op 20 en 21 augustus wordt het museumpark bewoond door ‘echte’ Romeinen. Op 3 en 4 september is Museumpark Orientalis het decor van het Romeins Foodfest. Een hedendaags eetfestival met verrassende smaken uit vroeger tijden. Leuk om te weten: de Romeinen hebben eten to-go én het broodje hamburger uitgevonden. Het weekend daarna (10 en 11 september) wordt de Romeinse oven opgestookt en bakt kookatelier Eet!verleden vers brood.

De activiteiten tijdens de Romeinse Zomer verschillen van dag tot dag. Kijk daarom op de website www.museumparkorientalis.nl wanneer en wat er te beleven is.