18 juni 2022

Ooievaars geringd in Millingen aan de Rijn

Bram Ubels geeft uitleg over het ringen van de ooievaars

De drie jonge ooievaars op het nest bij de familie Gesthuizen in de tuin in Millingen aan de Rijn zijn donderdagavond onder grote belangstelling geringd. Volgens traditie worden de jonge ooievaars in Kekerdom en in Millingen bij Roland Gesthuizen rond deze tijd altijd geringd. Dit wordt elk jaar gedaan door Holmer Vonk uit Doesburg die hiervoor een vergunning heeft. Holmer is een “vogelaar” en verblijft voor een jaar voor onderzoek op Rottumerplaat. Hij is dus niet beschikbaar. Voor hem in de plaats kwam Bram Ubels, zoon van Koen – theetuin- van den Boogaard. Hij heeft ook een ringvergunning.  Kekerdom ging helaas niet lukken omdat er geen ooievaars op het nieuwe nest zitten en het nest in de boom bij Daamen te hoog is om bij te komen. Bram Ubels deed het op een geweldige manier en gaf veel uitleg aan de aanwezige jeugdige bezoekers. Door het ringen zijn de ooievaars overal in de wereld te volgen. Zo bleek hier, dat een van de oude ooievaars op het nest uit Hamburg komt. Het ringen gebeurde onder toeziend oog van de ouders van de jongen, die een en ander op afstand in de gaten hielden. zie film op BD1 (YouTube). zie de foto’s.