7 juni 2022

Steungezin bij Buurtgezinnen

Kees en Leny wonen in Millingen aan de Rijn en bieden wekelijks steun aan een gezin uit het dorp. Dit gezin kwam bij Buurtgezinnen omdat zij wat extra ondersteuning konden gebruiken, vanwege gezondheidsproblemen van beide ouders. Omdat hun moeder elke maandagmiddag een behandeling had, werd er voor deze twee zusjes een steungezin ingeschakeld. Inmiddels zit de behandeling erop, maar er is een mooi contact ontstaan en de steun blijft doorgaan om het gezin wat te ontlasten. Maandagochtend kiezen de meiden of ze die middag samen naar het steungezin gaan. Soms gaat één van de twee. Dat werkt heel goed.

 

 

Kees en Leny vinden het erg fijn om dit te kunnen doen voor een ander. Iemand helpen voelt goed, het is een verrijking. Leny: ‘Mijn wereld is ook een stukje groter geworden. Samen met de meiden koken en bakken, een hut bouwen of afval opruimen zijn geen dingen die je als vanzelfsprekend doet op je 61e. Wij hebben zelf nooit kinderen gekregen, maar ik vind het omgaan met kinderen erg leuk en kan daar veel creativiteit in kwijt.’ Het ondersteunen van de meiden en hun ouders voelt voor Kees en Leny niet als een verplichting. Ze hebben een goede klik en een gemeenschappelijke interesse: koken en bakken. In hun woonkamer liggen twee prachtige kussens die gemaakt zijn door de moeder van de meiden. Zo worden Kees en Leny dagelijks herinnerd aan haar dankbaarheid. Leny: ‘Als steungezin hou je tijdens het hele proces contact met de coördinator, dat is prettig. En je voelt je extra gewaardeerd door de leuke attenties die je af toe van Buurtgezinnen ontvangt. Ik zou het wel aanraden om steungezin te worden!’

Sinds de start zijn er 15 koppelingen gemaakt tussen gezinnen. Met name in Millingen aan de Rijn, Ooij en Leuth is er vraag naar nieuwe steungezinnen. Je kunt steungezin worden als je opvoedervaring hebt. Kinderen draaien lekker mee in jullie dagelijks leven als gezin. Maar ook als je geen kinderen hebt, of wanneer ze al zijn uitgevlogen, kom je in aanmerking! Want hoe waardevol is het om fijne bonus grootouders of een leuke oom en tante in de buurt te hebben? Dat is niet voor elk kind vanzelfsprekend.

Zou je meer willen weten over wat het betekent om steungezin te worden? Of wordt het je als ouder even iets teveel en kun je juist wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met coördinator Marloes Bazuin: 06-42921883 / marloes@buurtgezinnen.nl, of neem een kijkje op www.buurtgezinnen.nl. Want opvoeden doen we samen!