7 juni 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen in regio Gelderland-Zuid

Bijna 1.400 vluchtelingen worden op dit moment opgevangen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De opvanglocaties in Gelderland-Zuid bieden momenteel ruimte voor zo’n 1.775 vluchtelingen. De komende weken worden meerdere nieuwe locaties geopend die in totaal zo’n 1.430 vluchtelingen kunnen huisvesten. Daarnaast zal een nieuwe ontvangstlocatie in Culemborg de huidige crisisnoodopvang in Beuningen vervangen. De crisisnoodopvangplekken in Aalst (De Maayenbogerd) en Nijmegen (Jan Massinkhal) zijn de afgelopen weken gesloten. Sporthal De Tinnegieter in Beuningen sluit per 27 juni de deuren als crisisnoodopvang. De gemeente Culemborg is bezig met het openen van een grote ontvangstlocatie waar Oekraïense vluchtelingen voor eerste opvang terecht kunnen. Vanuit deze HUB kunnen vluchtelingen naar een opvanglocatie doorstromen waar ze een langere periode kunnen verblijven.

Toename noodopvanglocaties in de regio. In de regio Gelderland-Zuid zijn inmiddels 26 noodopvanglocaties beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. We zien dat er steeds meer vluchtelingen gebruik maken van opvang in onze regio. Zo’n 85% van alle plekken is momenteel bezet. De opvanglocaties bevinden zich in Groesbeek, Leuth, Nijmegen, Overasselt, Tiel, Kerkdriel, Meteren, Herwijnen, Kesteren, Beesd, Buurmalsen, Wijchen, Geldermalsen, Altforst, Deil, Ijzendoorn en Druten. De 14 gemeenten in Gelderland-Zuid blijven zoeken naar geschikte opvanglocaties voor vluchtelingen. Opvang asielzoekers uit Ter Apel van 15-29 juni. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft kennisgenomen van het verzoek om tijdelijk 150 asielzoekers uit Ter Apel te huisvesten. Het tijdvak waar het in Gelderland-Zuid om gaat, is 15 tot en met 29 juni. Het uitgangspunt hierbij is dat iedere gemeente op basis van vrijwilligheid voor de opvang van deze asielzoekers kan kiezen. De Veiligheidsregio fungeert hierbij als coördinerend platform. De gemeenten zelf doen een inventarisatie van geschikte locaties. Aankomende week zal hier meer duidelijkheid over ontstaan.