3 juni 2022

Burgemeester Mark Slinkman bezoekt expositie “Metamorfosen” in de Kapel op Dekkerswald.

Burgemeester Slinkman krijgt uitleg van Marjan Leusink (l) en Ria Lap bij de tentoonstelling Metamorfosen.

Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal bezocht vrijdag 3 juni, aan de vooravond van het laatste weekend van de Expositie ‘Metamorfosen’ in Kapel onder de Bogen op Dekkerswald te Groesbeek. Hij liet zich uitgebreid voorlichten door twee van de kunstenaressen, Ria Lap en Marjan Leusink. In de prachtige kapel is dit weekend de expositie childerijen, beelden en glasobjecten van tien bekende kunstenaars uit het hele land te bezoeken, nadat vanaf 4 mei al velen zijn voorgegaan. Er zijn werken te zien van Ingrid Beemsterboer, Bikkel, Frank Biemans, Jeroen van de Brug, Marie-Louise Fransen, Ria Lap, Marjan Leusink, Lydia Schröder en Tirza Verrips. Enkele van de meest treffende beelden zijn van de hand van Pieter van Eck (1959-2021), die ook tijdens de opening van Kapel onder de Bogen in 2012 zijn indrukwekkende sculpturen tentoonstelde. Daarmee is deze reprise mede een eerbetoon aan deze onlangs overleden unieke Groesbeekse kunstenaar. Tijdens de Coronapandemie was het voor kunstenaars moeilijk hun werk onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat is nu nog niet veel verbeterd, mede ook omdat diverse tentoonstellingsruimten werden gesloten. De bovenstaande (glas-)kunstenaars vonden elkaar in een initiatief om samen aan de weg te timmeren. De expositie op Dekkerswald is de eerste vrucht van dit project. De titel Metamorfosen verwijst zowel naar de diversiteit van de geëxposeerde disciplines en kunstwerken als naar de plaats en aanleiding van deze expositie. Voor alle scheppende kunst geldt immers dat zij ontstaat uit verandering: van doek en papier tot schilderij, van steen, metaal en hout tot beeld, van zand met soda tot glas. De tentoonstelling is in het weekend van 4 en 5 juni nog te bezoeken van 12.00 uur tot 17.00 uur. Toegang vrij, parkeren gratis bij de kapel.