16 april 2022

De hele Aarde als werelderfgoed

Afgelopen week ondersteunde pelgrimsroute de Walk of Wisdom een actie om de hele Aarde erkend te krijgen als werelderfgoed: “onvervangbaar, uniek en eigendom van iedereen, van groot belang om te behouden.” De initiatiefnemer – Henry Mentink – loopt vanaf 22 april in 45 dagen naar Parijs met een kruiwagen vol aarde. Bij het UNESCO hoofdkantoor dient hij vervolgens officieel dit verzoek in. Onderweg verzamelt Henry aarde van sympathisanten om zijn verzoek kracht bij te zetten. Burgemeester Mark Slinkman deed namens gemeente Berg en Dal alvast een eetlepel aarde in de kruiwagen. “Wij steunen dit verzoek van harte.” Monter voegde hij er op aan toe: “wij hopen dat de actie in goede aarde valt.” Ook andere burgemeesters aan de Walk of Wisdom route deden een eetlepel aarde in de kruiwagen: Willem Gradisen (Mook en Middelaar), Wobine Buijs-Glaudemans (Oss) en Hubert Bruls (Nijmegen). Proefloop. Na de steun van de burgemeesters was op de pelgrimsroute een proefloop voor Henry’s tocht. Aangemoedigd door een tiental sympathisanten liep Henry met zijn kruiwagen vol aarde door de Nijmeegse binnenstad, niet in het minst ontmoedigd door enkele steile trappen. Na een vertrekceremonie in de Nicolaaskapel met live muziek ging de stoet verder over de eerste 9 kilometer van de Walk of Wisdom. Bij rivierhotel Oortjeshekken wachtte een hartelijk ontvangst met tulpen. De eigenaren Hent en Margreet deden vervolgens een donatie in de kruiwagen: goede reis Henry!  Het is nog mogelijk aarde uit je tuin mee te geven naar Parijs. Zie hiervoor de website van het Veerhuis voor de Aarde: https://wheelbarrow-walk.com/