29 maart 2022

Basteicafé: Stadseiland

In het Basteicafé van donderdag 14 april staat het Stadseiland centraal. Dit vernieuwde stukje Nijmegen heeft zich ontwikkeld tot een zeer geliefde uitloopplek voor de stedeling. Zo geliefd dat de oorspronkelijke plannen voor woningbouw op het Stadseiland omstreden zijn. Dit onderwerp zorgde de afgelopen jaren voor een sterke tweedeling: degenen die vóór bebouwing zijn versus zij die tegen zijn. Tijd voor een breder perspectief: welke lessen kunnen we halen uit de dynamische geschiedenis van stadseilanden in de Waal? En is er wellicht inspiratie te vinden in het grotere, Europese rivierengebied? De Gemeente Nijmegen heeft een stadspeiling uitgezet zodat de inwoners van Nijmegen hun mening kunnen geven over de toekomst van het Stadseiland. Hiervoor werden vier scenario’s ontwikkeld waarin onder andere woningbouw, duurzaamheid, natuur en recreatie op verschillende manieren zijn vormgegeven. Wat wordt het besluit: meer huizen, juist minder of alleen nog ruimte voor natuur? De uitkomst van de stadspeiling wordt meegenomen in het besluit dat in de maand mei wordt verwacht. 20.00 uur tot  22.30 uur. Entree: €5,00. Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via debastei.nl/basteicafe25. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  Lees hieronder verder.

In drie lezingen bekijken we de beeldvorming rondom het stadseiland Veur Lent, gepresenteerd door Vincent Cantrijn (planoloog), Mieke Dings (architectuurhistorica) en Martin-Paul Neys (architect). We bespreken de verbinding van Nijmegen met de Waal en het wonen aan de Waal door de eeuwen heen. Welke rol kan een stadseiland in Nijmegen spelen als je dat vergelijkt met bestaande stadseilanden in Europa? Hoe kunnen natuur, recreatie en cultuur samengaan, en op welke manier kan de mens een positieve bijdrage leveren? De presentatie is in handen van Veronie Kobussen. De sfeervolle muzikale omlijsting door huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet. Tijd: 20.00 – 22.30 uur. Kosten: € 5,00.

 

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 – 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.