26 maart 2022

Zilveren Erepenning van Nijmegen voor Team 31

Team 31 samen met burgemeester Hubert Bruls.

“Team 31”  (Sunset March) kreeg op 26 maart 2022 de Zilveren Erepenning van de gemeente Nijmegen. Dit gebeurde in Fletcher Hotel Erica in Berg en Dal waar de leden een gezamenlijk ontbijt hadden. Daar werden ze verrast door burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen die de erepenning uitreikte aan de voorzitter van de stichting Sunset March, Team 31, Peter Grotens. Tegelijk werd de onlangs afgetreden voorzitter Tim Ruijling persoonlijk onderscheiden met de Zilveren Waalbbrugspeld t.g.v. zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Sunset March. Deze gemeentelijke onderscheiding (zilveren erepenning) wordt niet vaak uitgereikt. Het team veteranen krijgt de penning als dank voor en ondersteuning aan het vrijwillig eerbetoon dat zij met hun dagelijkse Sunset March over de Nijmeegse brug De Oversteek brengen aan alle geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nijmegen en Nederland. Lees hieronder verder. zie de foto’s.

Team 31 houdt met de Sunset March de nagedachtenis en de dankbaarheid levend aan de geallieerde militairen van de 82nd Airborne Division, die hebben gestreden voor de vrijheid van Nederland. Met de Sunset March willen de veteranen ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen, en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

De Sunset March op de Nijmeegse brug De Oversteek wordt sinds 19 oktober 2014 dagelijks vrijwillig gelopen door een groep van 31 veteranen van verschillende nationaliteiten. Bij de ‘Waalcrossing’, de oversteek van de Waal bij Nijmegen tijdens operatie Market Garden in 1944, zijn 48 geallieerde militairen van de 82nd Airborne Division omgekomen op de plek van stadsbrug De Oversteek. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug die rond zonsondergang na elkaar aan springen. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan van Team 31 mee in het tempo waarin de lichten aangaan: de ‘Sunset March’.


De Sunset March heeft niet alleen een unieke uitstraling naar Nijmeegse inwoners, maar heeft Nijmegen ook internationaal op een bijzondere manier in de kijker gezet. De Sunset March staat sinds eind 2020 op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco, een wereldwijde erkenning voor deze traditie.

De Erepenning wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid aan diegenen die zich tegenover de gemeente of gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven.