6 maart 2022

Schoorsteen Centrale Gelderland in Nijmegen gesloopt met explosief

Zaterdagmorgen klonken even voor 9 uur de sirenes op het terrein van Centrale Gelderland. Niet veel later, na een harde knal, zakte de markante 155 meter hoge schoorsteen van Electrabel in elkaar. De detonatie stond gepland om 8 uur, maar doordat een deel van de sprinklerinstallatie bevroren zou zijn geweest, duurde het wat langer. Toegestroomd publiek stonden in de omgeving vol spanning te wachten tot de schoorsteen van de centrale, welke in 1982 in gebruik werd genomen, in elkaar zakte. Na het geluid van de sirene op het terrein klonken de gecontroleerde explosies. Het elektrostatisch filter zakte in elkaar en zo ook de schoorsteen, een herkenningspunt van Nijmegen. De twee knallen waren ook in de Ooijpolder te horen.  Foto: Onno Swart.