23 februari 2022

Herdenking bombardement Nijmegen

Burgemeester Bruls heeft en krans gelegd.

Het was dinsdag 22 februari 78 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een bombardement, op 22 februari 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dinsdagmiddag vond bij monument De Schommel op het Raadhuishof de officiële herdenking plaats. Dit gebeurde voor de tweede keer zonder publiek. Achteraf had dit wel gemogen maar dan had er 6 weken geleden een vergunning moeten worden aangevraagd en toen golden de coronamaatregelen nog. Daarom waren er nu slechts enkele belangstellenden en persmensen. Ook was het voltallige college van B & W aanwezig. De omliggende gemeenten hadden hun kransen en bloemstukken reeds laten aanbrengen bij het monument en burgemeester Hubert Bruls, deed dat persoonlijk als laatste namens de bevolking van Nijmegen. Om exact 13.28 uur luidden de kerkklokken in de stad en werd twee minuten stilte in acht genomen.  De herdenking was live te volgen en terug te kijken op YouTube.

 

Op 22 februari 1944 werden omstreeks half twee de bewoners van de stad opgeschrikt door het luchtalarm. Geallieerde bommenwerpers vlogen over Nijmegen in de richting van Duitsland. Kort nadat het sein veilig gegeven was en mensen de straat weer opliepen, hoorde men nogmaals het geluid van vliegtuigmotoren naderen. Van de bijna 200 bommenwerpers die eerder overvlogen, keerden een handjevol vliegtuigen om en vlogen over Nijmegen terug naar Engeland. Niet veel later werd de Nijmeegse binnenstad getroffen door bijna 600 bommen. De binnenstad werd verwoest en stond nog drie dagen in brand. Bij het bombardement vielen zo’n 800 slachtoffers. Enkele duizenden raakten gewond.  Lange tijd werd aangenomen dat het een “vergissingsbombardement” was, maar daar kwam men later op terug.