9 februari 2022

Herdenking Operatie Veritable op Canadese Erebegraafplaats

Leerlingen van basisschool Op de Heuvel bij de herdenking.

Op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek vond dinsdagmorgen de jaarlijkse herdenking plaats van “Operation Veritable”.  De Canadese ambassadrice Lisa Helfand was hierbij aanwezig, net als diverse militairen. Leerlingen van basisschool Op De Heuvel lazen een gedicht voor, gevolgd door het ten gehore brengen van “The Last Post” door Theo Jetten. Bij het monument werden vele kransen gelegd door o.a. de Canadese Ambassadrice en burgemeester Mark Slinkman namens de bevolking van Berg en Dal, waarnemend burgemeester Gietteman van Kleef en waarnemend burgemeester van Kranenburg Daumann-Matthus. De Canadese Ambassadrice  toonde in haar toespraak grote waardering voor de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, die ieder jaar de gesneuvelde militairen herdenkt.  Het Heijense koor Nèj Hèjs zong het lied “The New Day”, terwijl ze aan het einde van de bijeenkomst ook de afsluitende volksliederen van Canada en Europa zongen. Leerlingen van basisschhool “Op de Heuvel”hielden een presentatie en pastoor Rudo Franken hield een “overweging”.  “Operation Veritable” was de codenaam voor de opmars van de geallieerden naar Duitsland, die begon op 8 februari 1945. Het is de dag waarop de geallieerden vanuit Groesbeek begonnen met wat wel het grootste artilleriebombardement ooit genoemd wordt. Met meer dan 1000 kanonnen werd de verdediging in het Duitse Reichswald uitgeschakeld. zie de foto’s