9 februari 2022

Bevrijding van Kekerdom op infobord Kekerdom.

Na de onthulling poseren de ambassadrice, de burgemeester en de leerlingen bij het bord.

Dinsdagmiddag 8 februari vond in Kekerdom langs de Duffeltdijk bij de picknick plaats de onthulling plaats van een historisch infopaneel, dat herinnert aan de bevrijding van Kekerdom tijdens de Operation Veritable. ,,De bewoners van de polderdorpen waren geëvacueerd naar de Achterhoek en Noord-Nederland en daarom is er zo weinig bekend over de gevechtshandelingen”, vertelt Johan Bekhuis van Werkgroep Kekerdom in bange dagen. De werkgroep en Stichting Vitaal Kekerdom zijn de initiatiefnemers van het infobord, dat meteen ook een eerbetoon is aan de negen Canadese militairen van het North Shore (New Brunswick) Regiment die op die belangrijke dag, 77 jaar geleden, om het leven kwamen. ,,We hebben geprobeerd van alle negen een biografie samen te stellen en een foto te krijgen”, zegt Bekhuis. ,,Dat is gelukt.” Dinsdag bij de onthulling hielden 6 leerlingen van de gezamenlijke groep 7/8 van de Kekerdomse Laurentiusschool elk een foto ( sommigen 2) vast van de 9 gesneuvelde militairen van het North Shore (New Brunswick) Regiment die op die belangrijke dag, 77 jaar geleden, om het leven kwamen. Bij de plechtigheid was ook de Canadese ambassadrice Lisa Helfand en burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal aanwezig. Er werden o.a. bloemen gelegd door Kitty Gerritsen en Johan Bekhuis, terwijl Belle Driessen, een inwoonster van Kekerdom, haar verhaal vertelde over hoe zij als bevrijdingskind haar Canadese vader had gevonden. Het koor Nèj Hèfs uit Heijne bracht enkele liederen ten gehore, waaronder het Canadese volkslied. Henk Kummeling zou de Last Post ten gehore brengen maar moest op het laatste moment afhaken ivm een blessure aan zijn mond. Daarom werd dit via een bandje afgespeeld. De onthulling van het bord werd gedaan door ambassadrice Lisa Helfand, burgemeester Mark Slinkman en twee leerlingen van de basisschool Sint Laurentius. zie de foto’s.