30 december 2021

Landelijke actie kappers ook in Beek bij Switch Haarmode.

De kapsters in Beek, achteraan Renske (l) en Kalinka (r) en vooraan links Wilma en Nicolle (r)

De kapsters van Switch Haarmode,  eigenaresse Wilma Maas,  Nicolle Arts uit Ooij, Renske Schoonenberg uit Millingen  ad Rijn en Kalinka Kwakernaat uit Malden, in Beek doen deze donderdag mee aan een landelijk protest tegen het feit dat ze vanwege corona moeten sluiten. ,,Wij willen met onze handen in uw haar”, staat er op een spandoek buiten de salon.In de kapsalon zitten etalagepoppen in de stoel en buiten staan koppen met kapsels opgesteld, maar werken mogen ze niet, dat willen ze wel maar mogen het niet en ze willen niet provoceren.  De landelijke actie begon om 11.00 uur en vooraf was de politie al langs geweest om te kijken of alles goed ging. Ook de dag daarvoor waren de BOA’s van de gemeente Berg en Dal al even langs geweest voor een praatje en Wilma had hen verzekerd, dat het zeker geen problemen zou gaan opleveren.  Verslaggever Thed Maas en fotograaf Paul Rapp waren ter plaatse om  de geëmotioneerde Wilma en haar team te interviewen. Tijdens het gesprek, waarbij Wilma aangaf inmiddels haar “pensioen” te hebben moeten opmaken, omdat dit al de 23e week is, dat ze met haar zaak in een lockdown zit en dat er vanuit Den Haag nagenoeg geen steun is of dat het achteraf terug betaald moet worden. ,,Wij kunnen ab-sol-luut veilig werken”, zegt Wilma. ,,Dragen medische mondmaskers, ontsmetten tussendoor alles en zorgen dat het niet te druk is. We hebben in de salon nog geen enkele besmetting gehad. ”De landelijke actie richt zich vooral tegen het feit dat de compensatie voor de kappers onvoldoende is. Wilma: ,,We zijn nu voor de derde keer dicht. Wat gebeurde er na de vorige lockdown? De mensen hadden vijf weken niet naar de kapper gekund, dus we hadden het ineens druk.  ,,De omzet piekte. Dat brak me op: kon de steun op basis van dat piekmoment daardoor weer grotendeels terug betalen. Maar we zijn inmiddels 23 weken dicht geweest. Mijn pensioen is op.” zie de Gelderlander met filmpje