17 december 2021

Nieuwe tentoonstelling over het slavernijverleden in het Afrikamuseum.

Else Goots van Erfgoed Gelderland en directeur Wayne Modest van het Afrika Museum bij de kaart van Mappinh Slavery, waar locaties te vinden zijn met een link naar het slavernijverleden

In het Afrikamuseum in Berg en Dal is een tentoonstelling ingericht over het slavernijverleden. Dit is een reizende tentoonstelling, die eerder al in Amsterdam te zien was. Donderdag werd er voor de pers een speciale bijeenkomst georganiseerd over het hoe en waarom. Else Goots van Erfgoed Gelderland en directeur Wayne Modest van het Afrika Museum legden aan de aanwezige pers uit dat de slavernij niet alleen iets is dat in de Randstad sporen heeft achtergelaten. Ook in Gelderland hebben veel locaties en voorwerpen een link naar dat verleden. Enkele souvenirs zijn te zien in de expositie ‘Heden van het slavernijverleden’, die tot de zomer in het Afrika Museum is ingericht. De expositie in het Afrika Museum is een evenwichtige mix van voorwerpen uit het verleden als 19de-eeuwse tamboerijnen en versierde slagtanden, afgewisseld met actuele beelden zoals spoken-wordkunstenaars, Black Lives Matter-demonstraties en de excuses die burgemeester Femke Halsema maakte voor het slavernijverleden.  zie artikel in de Gelderlander. Het museum is dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de landelijke schoolvakanties van alle regio’s is het museum ook op de maandag open. zie de website van het Afrikamuseum    .zie de foto’s