19 november 2021

Museum Het Valkhof verlengt succesvolle tentoonstelling over bedreigde natuur

Nijmegen, 18-9-2021 Opening van de tentoonstelling Rettet den Wald!, Red het bos! en de Nijmeegse kunstnacht in museum het Valkhof. Foto: Flip Franssen/ Het Valkhof

Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! t/m 9 januari te zien. Met de strijdkreet “Rettet den Wald!” steekt de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 een stokje voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Een halve eeuw later blijven de zorgen over het klimaat groeien. Bossen worden in grote getalen gekapt, de aarde warmt flink op en hele ecosystemen verdwijnen. Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! laat zien hoe hedendaagse kunstenaars in de voetsporen van Beuys treden en zich inzetten voor de bedreigde natuur. Wegens succes verlengt het Nijmeegse museum de tentoonstelling die nu tot en met 9 januari te zien is.Ecokunst wereldwijd      
In tijden van klimaatverandering richten steeds meer ecokunstenaars zich op onze relatie met de natuur, en het bos in het bijzonder. Ze houden ons een spiegel voor door werk te maken dat discussie, emotie, of dadendrang opwekt. Waar sommige kunstenaars vorm geven aan hun rouw over het verlies van de natuur, proberen anderen de vervreemde relatie met de natuur te herstellen door te zoeken naar oplossingen of door het aanzetten tot handelen. De boodschap van de hedendaagse kunstenaars als Berlinde De Bruyckere, Sara Vrugt en Eva Jospin is helder. Hun indrukwekkende schilderijen, sculpturen, foto’s, video’s en installaties roepen: Kom in actie, laat je inspireren, doe iets. Elke boom maakt verschil.

Een groene kerst.

Het museum verwelkomt bezoekers in december met extra Rettet den Wald! activiteiten. De drukbezochte workshop Bosbaden van schrijver en natuur-inspirator Beitske Bouwman neemt je mee op een bijzondere tocht langs de bomen rondom het museum. Voel hoe je verbinding maakt met de levende wezens die bomen zijn. Deelnemen kan op 8 en 22 december. Filmliefhebbers sluiten op 19 december aan bij de GoShort film- en museumavond die speciaal op de tentoonstelling is afgestemd. Rond de kerstvakantie (op 29 december, 2, 5 en 9 januari) zijn gezinnen welkom om mee te luisteren naar de vertelvoorstelling Plantenverhalen. De details van alle activiteiten zijn te vinden op de website van het museum.

 

Kunstenaars:

AtelierNL NL, Fleur van den Berg NL, Joseph Beuys DE, Elza Bērzina LV, Marinus Boezem NL, Melanie Bonajo NL, Persijn Broersen & Margit Lukács NL, Berlinde De Bruyckere BE, Aron Demetz IT, Helge & Saxana DE, Menno Hiele NL, Eva Jospin FR, Uýra Sodoma BR, Erik Odijk NL, Abel Rodríguez CO, Cecylia Malik PL, Giuseppe Penone IT, Sara Vrugt NL, Chris Watson UK