13 november 2021

Wethouder Annelies Visser opende tentoonstelling János Bittenbinder.

Wethouder Annelies Visser en János Bittenbinder bij de opening van de tentoonstelling.

Eigenlijk zou burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal de tentoonstelling van János Bittenbinder uit Ooij in het Persingens Kerkje openen, maar deze was helaas verhinderd door het veiligheidsoverleg waar hij als burgemeester bij moest zijn, maar gelukkig had hij in wethouder Annelies Visser een goede vervanger gevonden. Met een mooie toespraak opende Annelies de tentoonstelling van János en prees zijn werk. Een mooie bijkomstigheid is, dat zij ook nog een buurtgenoot van János is en derhalve kon vertellen, dat hij op maandag 15 november jarig is. Daarvoor bood ze hem alvast een mooi boeket bloemen aan. Sinds 1978 maakt János olieverfschilderijen en woont hij in Nederland. Hij werd o.a. bekend door zijn houten olifant in het Radboudumc. Hij reisde de wereld rond en zijn schilderijen bevinden zich in kunstcollecties in Amerika, Buenos Aires, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. János Bittenbinder (1946) is afkomstig uit Transsylvanië (Roemenië), een mythische landstreek die aan het begin van de vorige eeuw nog tot Hongarije behoorde. De bevolking van Transsylvanië is voornamelijk etnisch Hongaars van afkomst en voelt zich tot op de dag van vandaag verbonden met de taal en de cultuur van het moederland Hongarije. De tentoonstelling, bestaande uit schilderijen van János, is dit weekend van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend. zie de foto’s.