11 november 2021

Herdenking Remembranche Day Canadese begraafplaats in Groesbeek.

Kranslegging door wethouder Sylvia Fleuren

Op 11 november is het “Remembranche Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november.  Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om  de oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal was aanwezig en zij legde, samen met diverse andere genodigden een bloemstuk bij het monument.  Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten  in Wereldoorlog I.  Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand) . Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn. De herdenking begon om 10.30 uur en er waren leerlingen van de AfNorth International School in Brunssum bij aanwezig. De leden van het Research Team van de stichting Faces to Graves hebben de leerlingen voor aanvang van de herdenking levensverhalen verteld bij de diverse graven.  Piet Spanjers maakt deze mooie fotoreportage. zie de foto’s.  zie filmpje op Facebook