28 oktober 2021

Fietsen verwijderd bij het station Nijmegen.

Medewerkers van Bureau Toezicht en AFAC verwijderen de fietsen bij het station.

Bij het station in Nijmegen zijn zowel ondergronds als bovengronds fietsenstallingen. Ook onder Doornroosje is een fietsenstalling en beide locaties staan meestal bomvol. Ongeveer 4x per jaar (tijdens de afgelopen coronatijd is er niet gehandhaafd) wordt bekeken wat voor fietsen er staan en of er nog onnodig plaats ingenomen wordt of dat het wrakken zijn. Zo worden, nadat de fietsen al enige tijd gemerkt zijn, de fietsen die langere tijd op dezelfde plaats staan of hinderlijk buiten de rekken geplaatst zijn, gelabeld en als ze na 28 dagen nog steeds op dezelfde plek staan, 4x per jaar door AFAC, (AFAC staat voor Algemene Fiets Afhandel Centrale en  verwerkt de fietsen -wrakken en hinderlijk geplaatste fietsen- die op last van Bureau Toezicht van de gemeente Nijmegen moeten worden verwijderd) meegenomen. Dan blijven ze 13 weken in het AFAC depot en kunnen de eigenaren op de website van AFAC zien of hun fiets er bij staat.  Voor €10,00 kunnen ze dan daar hun fiets weer ophalen.  Natuurlijk staan ze daar in de fietsenstalling al veel langer dan 28 dagen, want ze moeten natuurlijk eerst “opvallen” om gelabeld te worden. Deze dagen zijn er ongeveer 450 fietsen uit de stalling bij het station verwijderd en opgeslagen bij AFAC. De regels staan op borden in en rond de fietsenstallingen op duidelijke wijze aangegeven.