26 oktober 2021

Nieuwbouw Kalorama Centrum voor doofblinden officieel geopend.

Persbericht Kalorama: Prinses Margriet onthult laatste steen. Het is feest bij Kalorama. De nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden is op maandag 25 oktober jl. officieel geopend. In het bijzijn van bewoners, collega’s en genodigden heeft Prinses Margriet de laatste steen onthuld. Dit deed zij samen met twee bewoners die de steen ontworpen en gemaakt hebben. En om de opening te bezegelen volgde daarop een ferme slag op een grote gong. Het geluid en de trilling van de gong was voelbaar voor iedereen. Met de komst van Prinses Margriet, was ook de burgemeester van Berg en Dal, de heer M. Slinkman aanwezig. Hoog bezoek dus! Toneel Mooi Uitzicht, de theatergroep van Kalorama met doofblinde acteurs, zong een lied dat speciaal voor de opening geschreven is. Precies 50 jaar geleden opende Prinses Margriet de nieuwbouw van toen. Als aandenken kregen de prinses en de bewoners een klein zakje met steen van de oude gebouwen. Na de officiële opening bezochten Prinses Margriet en haar entourage de woongroepen in de nieuwbouw. Vol trots lieten de bewoners samen met hun begeleiders hun nieuwe huis zien. Foto’s: Kalorama

 

 

 

Kalorama

Kalorama is een organisatie die zich richt op mensen met een specifieke zorgvraag. Dat zijn mensen die slecht horen én zien (doofblindheid) maar ook mensen die revalideren, mensen met beademing dan wel comazorg, mensen met dementie en mensen waar somatische zorg aan wordt verleend. Daarnaast biedt Kalorama hospicezorg. Deze specifieke doelgroepen vragen om een extreme mate van maatwerk. Dat is de exact de kracht van Kalorama! Het Kalorama Centrum van doofblinden is een van de 5 locaties van Kalorama. 

Kalorama bouwt nieuw

Boven op de berg aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek wordt het steeds mooier. Kalorama is hier al bijna 100 jaar gevestigd en op dit moment volop bezig met nieuwbouw. Uiteindelijk maken álle bestaande gebouwen plaats voor nieuwbouw. Eind 2025 zal hier een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd zijn waar mensen wonen met een specifieke zorgvraag. Deze wijk heeft een open karakter waar de bewoners van Kalorama en inwoners van Beek elkaar ontmoeten. Er wordt in fases gesloopt en gebouwd zodat alle bewoners ook tijdens het bouwen, kunnen blijven wonen. 

De nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden is in voorjaar van 2021 afgerond en de bewoners zijn aan het begin van de zomer naar hun nieuwe huis verhuisd. Sommige bewoners wonen al tientallen jaren bij Kalorama en hebben erg naar hun nieuwe huis uitgekeken. Eindelijk is het zover!  

Het Kalorama Centrum voor doofblinden

Het Kalorama Centrum voor doofblinden biedt zorg en dienstverlening in het wooncentrum in Beek of bij volwassenen (vanaf 18 jaar) met doofblindheid thuis. Doofblindheid is een dubbele beperking in horen én zien. Deze dubbele beperking kent vele gradaties. Niet iedereen is volledig doof en blind. De twee gebouwen van het Centrum voor doofblinden liggen midden in het groen in een prachtige parkachtige omgeving en grenzen direct aan het gezellige dorp Beek, vlakbij Nijmegen. Het Centrum voor doofblinden is uniek in Nederland. In het wooncentrum zijn 7 woongroepen met ieder 8 bewoners. De woongroepen functioneren als zelfstandige huishoudens. Elke bewoner heeft een eigen studio met sanitair. De groep deelt een leefkeuken en woonkamer met tuin en terras. De woongroepen zijn binnen het Centrum voor doofblinden allemaal buren van elkaar.

Bij de bouw en inrichting is heel duidelijk rekening gehouden met bewoners die slecht zien én slecht horen. Dat uit zich in materiaalkeuze, kleuren, handig bedienbare huishoudelijke apparaten, looproutes, ramen die het zonlicht filteren etc. Bovendien zijn de gebouwen gasloos, zijn er warmtepompen en groendaken. Bij Kalorama staat de bewoner centraal en bieden we persoonsgerichte zorg. Deze nieuwe gebouwen zijn daar nóg meer op toegerust.