22 september 2021

Zilveren Waalbrugspeld voor Els Stouthamer en Henk Lamers.

De heer Henk Lamers (76) en mevrouw Els Stouthamer (64) hebben op woensdag 22 september een Zilveren Waalbrugspeld gekregen voor hun werkzaamheden als bestuurslid Actief Comitรฉ Binnenstad en Activiteitencommissie Benedenstad Nijmegen. Burgemeester Bruls reikte de Zilveren Waalbrugspelden uit tijdens een bijeenkomst van Stichting Benedenstad (ouderen samen actief) in Het Oude Weeshuis, Papengas 8, 6511 WT Nijmegen. Geert Timmer (Nieuw uit Nijmegen) maakte de foto’s

Vanaf januari 2005 tot begin april van dit jaar is de heer Lamers jarenlang vrijwillig voorzitter, secretaris en penningmeester geweest van het Actief Comitรฉ Binnenstad. De heer Henk Lamers is zeker 10 tot 15 jaar zeer actief geweest binnen de Activiteitencommissie Benedenstad Nijmegen en heeft in die jaren veelal in zijn eentje, deze commissie draaiende gehouden. Veel activiteiten zijn bij deze commissie aangesloten zoals de Avondvierdaagse, de stadswandeling/puzzeltocht door benedenstad-centrum Nijmegen, (voorheen) de discogroepen voor de jeugd, (voorheen) het vrijdagavond sporten voor de jongeren van de benedenstad, de vrijdagavond kaartclub en de Buurttafel. Maar ook de Sinterklaas- en kerstviering en het Repaircafรฉ. Al deze activiteiten vonden en vinden plaats in โ€™t Oude Weeshuis. De organisatoren van al deze activiteiten hebben nooit tevergeefs een beroep op de heer Lamers gedaan. Hij was jarenlang het aanspreekpunt, regelde de subsidies, deed het penningmeesterschap en het secretariaat en stond de mensen met raad en daad bij. Mede door de inbreng van de heer Lamers is de beweegtuin in de benedenstad tot stand gekomen. Ook bij de totstandkoming van het namenmonument op de Kitty de Wijzeplaats was hij nauw betrokken. Tot op de dag van vandaag is de heer Lamers als adviseur nauw betrokken bij de Activiteitencommissie. 

Mevrouw Stouthamer is vanaf januari 2010 tot april van dit jaar vrijwilligster bij beide organisaties (Stichting Benedenstad + Activiteiten Commissie Benedenstad) een zeer actief lid van het bestuur en uit dien hoofde doet zij tal van werkzaamheden, leidend en ondersteunend. Mevrouw Stouthamer is jarenlang de drijvende kracht voor vele activiteiten die in het wijkcentrum hun “thuisbasis” hebben. Zo heeft zij bijvoorbeeld voor het zwembadje dat onderdeel uitmaakt van ’t Oude Weeshuis de zitbankjes geregeld en de bloemen en planten die het zwembadje sieren. Zij vraagt subsidies aan bij het Oranjefonds en de gemeente Nijmegen, was de drijvende kracht bij de totstandkoming van de stadstuin bij het wijkcentrum. De tuin ligt er altijd schitterend bij en is voor de bewoners van de benedenstad een waar rustpunt. Eens per jaar vindt een bijeenkomst plaatst in het wijkcentrum om alle vrijwilligers te bedanken voor hun ondersteuning door het jaar heen. Mevrouw Stouthamer is bij deze bijeenkomsten altijd de perfecte gastvrouw en de drijvende kracht om die vrijwilligers aan deze activiteiten te binden. Daarnaast heeft mevrouw Stouthamer het Repaircafรฉ opgezet dat iedere eerste vrijdagochtend van de maand in ’t Oude Weeshuis plaatsvindt. Een groot succes. Zij heeft enkele jaren geleden de seniorenpraatgroep nieuw leven ingeblazen. Door haar enthousiasme is een bijna geheel nieuwe groep samengesteld (Ouderen samen actief) die wekelijks op woensdagochtend bij elkaar komen. Op dit moment bestaat de groep uit 35 personen. Mevrouw Stouthamer heeft in 2019 het voorzitterschap van de Activiteitencommissie Benedenstad Nijmegen overgenomen van de heer Henk Lamers.