19 september 2021

Herdenking omgekomen piloten Market Garden in Kranenburg.

Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft een krans gelegd.

g.

Zondagmorgen 19 september is ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in het Duitse Kranenburg een  herdenking gehouden bij het monument voor het Rathaus, waaraan o.a.  burgemeester Ferdi Bรถhmer van Kranenburg, burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal, de Airborngroep Groesbeek en de leden van het herdenkingscomitรฉ Stichting Reรผnie Paratroopers uit Beek deelnamen. Muzikale medewerking werd verleend door Musikverein 1923 Zyfflich e.V., het muziekkorps uit Zyfflich. Nu sinds enkele jaren duidelijk is geworden, wat er met de twee Amerikaanse soldaten werkelijk is gebeurd en hun identiteit bekend is geworden ( het waren technical sergeant George T. Harrison en corporal William H. Armstrong), is de herdenking sindsdien groter geworden. Militairen van de 82 Airbornedivisie, alsmede een lid van de Amerikaanse Ambassade waren hierbij aanwezig. Kransen werden gelegd door de burgemeesters Bรถhmer en Slinkman,  Chief Scott Marisson van de Amerikaanse Ambasade, de Amerikaanse Chaplain of the 82nd Airbornedivisie, referend Major Dominique Grotti, Franz van der Molen van het Vrijheidsmuseum Groesbeek en de Stichting Reรผnie Paratroopers uit Beek. Een nicht van de in 1944 in Erlecom omgekomen parachutist van de 82nd Airborne Divisie Romeo Hamel, Liz Kraft, bracht een gedicht ten gehore.   zie de fotoโ€™s 

 

 

Dit monument is ter nagedachtenis aan  twee omgekomen Amerikaanse parachutisten. Zij werden op 17 september 1944, na hun landing op toevallig Duits grondgebied, door douaniers gevangen genomen en naar het gemeentehuis in Kranenburg gebracht. Daar aangekomen werden ze door de SA-man Ludwig Klรผttgen, afkomstig uit Aken, standrechtelijk doodgeschoten, ondanks protesten van de nabij wonende arts dr. Degenhardt. Voor deze, ook in tijden van oorlog, ongehoorde misdaad is deze SA man tijdens een proces in Dachau ter dood veroordeeld.  Ter nagedachtenis aan deze brute moord op deze ongewapende militairen bevindt zich voor de ingang van het Rathaus in Kranenburg een passend monument met de tekst: โ€œHass tรถtet, Liebe versรถhntโ€. 

Deze gebeurtenis was tot op de dag van vandaag een zwarte bladzijde gebleven in de geschiedenis van Kranenburg. Dat dit voorval nooit uit de herinnering van de Kranenburgse bevolking is verdwenen, bleek begin negentiger jaren toen op initiatief van oud-burgemeester Jakob Voss het idee werd opgepakt een blijvend monument ter nagedachtenis aan de twee Amerikanen neer te zetten. Samen met de toenmalige pastoor Franz-Gรผnter Aengeheyster en beeldhouwer Dieter von Levetzow werd het huidige monument en plaquette ontworpen. Daarna werd er, zoals omschreven, elke zondag voor/na of op 17 september een  herdenking gehouden.

Op 17 september 1944 dropten honderden Amerikaanse C-47 transportvliegtuigen duizenden parachutisten. Verschillende vliegtuigen werden door Duits afweer geschut neergehaald. Een van de vliegtuigen raakte uit koers en liet de parachutisten niet boven Klein Amerika maar boven De Kamp en Wylerbaan in Groesbeek springen, waar ze zwaar werden beschoten. Een vliegtuig kwam terecht bij het gehucht Kleyen โ€“ bij Zyflich โ€“ 2,5 kilometer ten noorden van Kranenburg. De Amerikaanse radio-operator en de crewchief werden direct gevangen genomen en naar Kranenburg gebracht waar ze door een SA-man midden op straat nabij het gemeentehuis door het hoofd werden geschoten. Dit tot groot afschuw van de aanwezigen burgers. Na de oorlog is de SA-man ter dood veroordeeld. Daarvoor moest ook mevrouw Broekman tijdens het proces getuigen. Nu onlangs de identiteit van de twee Amerikanen boven water gekomen is, leek het de gemeente Kranenburg gepast dit jaar een grote herdenking te houden waarbij het monument werd uitgebreid met een nieuwe plaquette met de namen van de twee Amerikanen.