18 september 2021

Scholen herdenken Market Garden in Beek.

Wethouder Sylvia Fleuren spreekt de scholieren toe

Bijna 100 leerlingen van de Beekse basisschool de Biezenkamp en van de Euregio Schüle uit het Duitse Kranenburg , hebben vrijdag 17 september deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. Dit was dit jaar 77 jaar geleden. De dag begon op school met een kennismaking gevolgd door een uitleg over de oorlog door Toon de Jong en een verhaal van mevrouw Ria Roozendaal-Martens, die het bombardement op Nijmegen zelf had mee gemaakt. Na het  programma in basisschool de Biezenkamp in Beek gingen de scholieren naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze uitleg kregen door leden van de Beekse Stichting Reünie Paratroopers over wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na de lunch ging het hele gezelschap naar het Market Garden monument tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek, waar ze door de voorzitter  Toon de Jong werden ontvangen en door wethouder Sylvia Fleuren werden toegesproken.  Een aantal leerlingen droegen hun zelf geschreven gedicht voor. Na de plechtigheid werden door de leerlingen bloemen en tekeningen op het monument gelegd . zie de foto’s (komen nog