12 september 2021

๐™๐ข๐ฅ๐ฏ๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐–๐š๐š๐ฅ๐›๐ซ๐ฎ๐ ๐ฌ๐ฉ๐ž๐ฅ๐ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐„๐ซ๐ข๐œ ๐‡๐ž๐ง๐๐ซ๐ข๐ค๐ฌ ๐ž๐ง ๐‡๐ž๐ง๐ค ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐ซ ๐™๐š๐ง๐

Henk van der Zande links en Eric Hendriks. Foto’s gemaakt door Hans Ronhaar / Geert Timmer (Nieuws uit Nijmegen)
Burgemeester Bruls verraste zondagmiddag Eric Hendriks met de Nijmeegse onderscheiding, de Zilveren Waalbrugspeld,  tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers van Stichting Wijkkrant op het grasveld van de Kentering op het Limosterrein in Nijmegen. Later die middag viel Henk van de Zande dezelfde eer ten beurt tijdens een bijeenkomst van de Gebroeders van Lymborch in de aula van Museum Het Valkhof.  Voor meer foto’s zie Nieuws uit Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Eric Hendriks. 
De heer E.A.M. (Eric) Hendriks (66) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten als vrijwilliger bij Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost.

De heer Hendriks ontvangt een Zilveren Waalbrugspeld voor 25 jaar vrijwillig voorzitterschap, schrijver en organisator bij Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost. 
Sinds 12 september 1996 tot 12 september 2021 kan de Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost rekenen op de heer Hendriks. Een veelzijdig man met grote betekenis als vrijwilliger. Hij verricht al 25 jaar onbetaald diverse werkzaamheden. Zonder hem kan er geen maandelijkse oplage van 15.000 wijkkranten bezorgd worden. De oplage groeit nog steeds. Zo is hij voorzitter, schrijver, eindredacteur en organisator van 100 vrijwilligers. 
De kranten worden bezorgd in Nijmegen-oost, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Ooyse Schependom en er is ook een veel bezochte website. De heer Hendriks spendeerde al die jaren wekelijks meerdere uren aan zijn taken. 
De heer Hendriks heeft duidelijk een bijdrage geleverd in de buurt. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor meer verbinding in de buurt, waardoor er veel nieuwe contacten ontstonden. Ook is er een goed buurtgevoel en wonen inwoners prettig in hun wijk. Daarnaast heeft hij het voor elkaar gekregen om onafhankelijk van subsidies Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost te bedruipen (met behulp van adverteerders en fans). 
Samen met een enthousiast team van vrijwilligers schrijft de heer Hendriks elke maand mooie verhalen, worden er prachtige fotoโ€™s gemaakt en alles geregeld om de wijkkrant (met een eigen bezorgteam van bijna 100 mensen) bij iedereen in de bus te krijgen. Er zijn al heel veel mooie verhalen van mensen die elkaar op deze manier hebben ontmoet en aangeven dat ze de wijk zonder wijkkrant veel minder leuk vinden. De heer Hendriks heeft met zijn altijd enthousiasmerende en positieve insteek een geweldige bijdrage geleverd aan de wijk.

Zilveren Waalbrugspeld voor Henk van der Zand

De heer H.T. (Henk) van der Zand (71) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten als bestuurslid en vrijwilliger bij Gebroeders van Lymborch, bestuurslid van Paraplufabriek en projectleider van (het oude) Doornroosje. 
De heer Van der Zand betrok samen met vrienden, die de groep Canard Cassรฉ hadden opgericht, een werkruimte in de Paraplufabriek. Hij zorgde er voor dat de vereniging Paraplufabriek werd opgericht die het pand in 1985 ging huren. Iets wat eigenlijk inging tegen wat krakers niet wilden โ€“ zoals huren, contacten met overheid en pandeigenaren. De heer Van der Zand wist hen echter te overtuigen en hij bleef initiatieven aandragen en aan de structuur werken. Bij de gemeente polste hij of het pand aangekocht en verbouwd kon worden tot woningen en bedrijven, met positief resultaat in 1995. De opgerichte stichting is nu nog steeds eigenaar van het pand en de heer Van der Zand is nog steeds voorzitter van deze stichting die geheel uit vrijwilligers bestaat. 
De heer Van der Zand was in de tussentijd ook betrokken bij het โ€˜oudeโ€™ Doornroosje dat in een voormalige middelbare school aan de Groenewoudseweg gehuisvest was. Een Grote Zaal voor maximaal 350 bezoekers en een theaterzaal voor ongeveer 100 bezoekers. Tevens was er een cafรฉ, zeefdrukkerij, kantoor en โ€™t Winkeltje. Een unieke plek die in heel Nederland en zelfs in het buitenland bekend is. Met zijn kenmerkende overredingskracht heeft de heer Van der Zand voor realisatie van twee verbouwingen, zonder deze had Doornroosje niet meer bestaan. Hij is hiermee de grondlegger van het huidige Doornroosje. Inmiddels werkt de heer Van der Zand samen met vele andere vrijwilligers aan de verbouwing van het โ€˜oudeโ€™ Doornroosje tot โ€˜De Basisโ€™.

In 1988 toen Joris Ivens bij de viering van zijn 90verjaardag tot ereburger van Nijmegen benoemd werd, heeft de heer Van der Zand met zijn Citroรซn-clubrijders de historische tocht uit 1901 Parijs-Nijmegen-Amsterdam nagereden met tientallen Citroรซns. Zij brachten in Parijs een bezoek aan Joris Ivens op zijn woonadres, Joris Ivens was heel trots op โ€˜de Nijmeegse jongensโ€™. Bij de 100geboortedag van Joris Ivens heeft de heer Van der Zand bij vele activiteiten, exposities, symposia etc. meegeholpen. Zoals bijvoorbeeld bij de organisatie en realisatie van een documentaire die gedraaid werd bij de expositie โ€˜Passages, Joris Ivens en de kunst van deze eeuwโ€™ in het toen nieuwe Museum Het Valkhof.

Sinds 15 jaar is de heer Van der Zand ook betrokken bij de Stichting Maelwael Van Lymborch, onder andere bij de optocht en de middeleeuwse markt met kampement. Hierbij zijn zeker 120 vrijwilligers actief. Inmiddels is hij al 7 jaar bestuurslid bij deze Stichting.

Bij al zijn activiteiten werkt de heer Van der Zand graag samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, hij is heel betrokken bij het coachen, begeleiden en hen verder op de weg te helpen.