29 augustus 2021

3e editie Swim to fight Cancer in de Spiegelwaal Nijmegen

Terwijl Stan van het Feestteam spreekt staat het eerste team klaar en wacht op het startsein van burgemeester Bruls.

Burgemeester Bruls verzorgde ook bij deze 3e editie weer het startschot bij de start van “Swim to fight Cancer”. Meer dan 160 zwemmers gingen zondagmiddag tot het uiterste in de Spiegelwaal tijdens deze  editie van “Swim to Fight Cancer Nijmegen (STFC)”. Daarmee haalden ze geld op voor behandelmethoden tegen kanker. Vorige beide edities sprokkelden de zwemmers bijna 300.000 euro bij elkaar. Vanwege corona wordt het bedrag dit jaar naar verwachting lager dan andere jaren, maar nadat kankeronderzoek 1.5 jaar bijna stilstond was iedere euro welkom. Daarom was de organisatie extra blij dat het evenement dit jaar plaats kon vinden. Speciaal in dit corona jaar waar er veel afstand was, is er sterke verbondenheid tijdens de Swim om samen deze uitdaging aan te gaan en zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen. Oncologen van het Radboudumc zwommen ook met een team en patiënten mee. De opbrengsten gaan naar een van de door Fight cancer geselecteerde onderzoeken (kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker) en een klein deel gaat middels het lokaal steunen-initiatief van Fight cancer naar een specifiek door de StFC Nijmegen-organisatie gekozen onderzoek (zeldzame kankersoort myxofibrosarcomen). Beide onderzoeken zijn van Radboud UMC. “We zijn heel blij en trots dat het StFC Nijmegen-team alles op alles zet om het evenement op 29 augustus veilig te organiseren. We zijn iedereen die zich zondag gaat inzetten, van de zwemmers tot de vrijwilligers, ontzettend dankbaar. Samen zetten wij ons voor een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn”, aldus Stefanie van Rootselaar, directeur Fight cancer eerder in een persbericht. 𝐃𝐞 𝐳𝐰𝐞𝐦𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐡𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞𝐧 𝟗𝟓𝟎𝟒𝟑,𝟐𝟓 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐨𝐩.

 

 

 

Deelnemers en entertainment

Ruim 3.000 donateurs droegen een steentje bij en meer dan 160 deelnemers zwommen het geld bij elkaar, verspreid over 37 teams en ook vele individuele zwemmers. Meer dan 70 vrijwilligers hielpen mee van deze dag een groot succes te maken. Zwemmers konden kiezen uit een route van 500, 1500 of 3000 meter. De organisatie organiseerde regelmatig trainingen omtrent techniek en open water ervaring. Dweilorkest C’est Tout was ook weer van de partij, Stan en Frank van het Feestteam hadden de presentatie in handen en verzorden toen de zwemmers weer op het droge zijn ook nog een kort optreden.

Er zijn ook dit jaar weer deelnemers van Uniek Sporten bij dit inclusieve evenement in samenwerking met de Gemeente. Iedere deelnemer of team heeft een bijzondere reden waarom ze meedoen aan dit evenement, want iedereen kent helaas wel iemand die door kanker is geraakt. Een op de drie mensen krijgt helaas kanker op dit moment. Ieder verhaal raakt je weer diep op deze dag die we met een lach en een traan gaan beleven.

 

Quotes bekende Nederlanders die meededen:

Timur Perlin (DJ 3FM): “Ik ben gek op zwemmen en gek op avontuur. Dus toen Cindy Hendriks, organisatie van Swim to Fight Cancer Nijmegen, mij uitnodigde om mee te doen heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Ook wil ik iets terugdoen voor Cindy omdat ze zich enorm heeft ingezet voor 3FM Serious Request – terwijl ze rond die periode haar vader verloor aan kanker.”

Jill Goede: (winnares Big Brother 2021) “Toen er mij werd gevraagd wil jij 1.5 km zwemmen voor Swim to Fight Cancer heb ik geen seconde hoeven na te denken. Tuurlijk wil ik dat!! Ondanks de meeste wel weten ben ik niet heel sportief en zal 1.5 km aardig pittig worden voor me. Maar ik ga me er 101% voor inzetten ! ik kom in actie tegen kanker om geld op te halen voor kankeronderzoek, het is namelijk super hard nodig. Want nog steeds 1 op de 3 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker.  Het is echt verschrikkelijk.. en laten we daarom met zijn allen proberen om een super mooi bedrag bij elkaar te krijgen ! Als ik van iedereen de verhaaltjes lees waarom ze mee doen krijg ik kippenvel tot aan mijn grote teen.. want jeetje wat een verhalen..  ik lees het met een traan..  en dat laat mij nog extra beseffen van jill leef je mooiste leven want voor je het weet is het te laat..  Ik ga steeds meer genieten van de kleinste dingen… Ik ga mijn uiterste best doen om hier een mooi bedrag van te maken samen met michell ????”

Michel Hennipman (finalist Big Brother 2021):” Ik heb onlangs mijn blog afgerond ‘omgaan met  tegenslagen’. Maar toen ik een blog van Ellen Timmermans tegenkwam, waar ze schrijft hoe haar leven beïnvloed werd door kanker, ziekenhuisopnames en haar armamputatie besefte ik, dat de tegenslagen die ik heb moeten doorstaan, in schril contrast staan met die van haar. Reden genoeg om mijzelf in te zetten voor dit geweldige doel.”