11 juli 2021

Afscheid van Marie-Antoinette Minis in Ooij.

Jan Troost spreekt Marie-Antoinette toe bij haar afscheid.

Op dinsdag 29 juni j.l nam Marie-Antoinette Minis uit Ooij, iedereen kent haar nog als Marie-Antoinette van Kuyk, maar na het overlijden van haar man Harry is ze nog niet zo lang geleden getrouwd met Rudolf Bronsveld, afscheid van haar werkzame leven in dorpshuis de Sprong te Ooij. De middag ter gelegenheid van de pensionering van Marie-Antoinette was gedeeltelijk online te volgen/bij te wonen. Zo’n 90 collega’s, nationaal en internationaal, hebben kunnen meegenieten. Van Florida tot Edmonton, van Finland tot Portugal. In de Sprong waren 60 mensen aanwezig uit alle tijdperioden van haar werkzame leven. Natuurlijk ook haar echtgenoot Rudolf Bronsveld, die haar de afgelopen 12 jaar steunde in haar internationale carrière. Uiteraard ontbraken dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen haar broer en zussen niet. Met haar terugblik op haar omvangrijke inspanningen binnen en haar bijdrage aan het vak ergotherapie opende zij haar afscheid. Hoogleraar ergotherapie Maud Graff  van het Radboudumc gaf een indrukwekkend overzicht van activiteiten van de leerstoel. Jan Troost deelde zijn levenservaringen als ervaringsdeskundige.

Hij werd met een zojuist door Marie-Antoinette en Rudolf uitgevonden hulpmiddel op het podium geholpen. Ineke Stijnen en een voormalig student van de HBO opleiding ergotherapie, Lisanne Winters, deelden ervaringen vanuit hun rol als leidinggevende, respectievelijk student. Collega ergotherapie docenten zongen haar online toe. Collega Renée Mulders refereerde in haar lezing uit de meer dan 100 brieven uit het LIBER AMICORUM dat werd aangeboden. De voorzitter van de Harry van Kuyk Stichting complimenteerde Marie-Antoinette voor  haar werkzaamheden voor die Stichting. De feestelijke middag werd door collega Ton Satink vakkundig aaneen gepraat.

In Ooij kennen we Marie-Antoinette Minis sedert begin 80’er jaren van de vorige eeuw, waar zij met haar man Harry van Kuyk, grafisch kunstenaar neerstreek in de voormalige Hervormde kerk na een expeditie door Afrika. Samen waren zij actief in het verenigingsleven van Ooij. Harry ontwierp een vaandel voor de Drumfanfare van Schutterij Eendracht dat Marie-Antoinette weefde en borduurde met middeleeuwse technieken. Een 2-jarig project. Ook vervaardigde zij voor Jan Reijnen, erevoorzitter, een ereschild van zilver in haar atelier, naar ontwerp van Harry. Voor de Europese schuttersfeesten in Ooij maakte zij 30 zilveren schildjes, zodat de Schutterij handgemaakte prijzen kon uitreiken aan de winnaars. Harry was actief binnen de carnavalsvereniging als buutredner en werd zelfs Prins Carnaval.  Na het jaar dat Harry zijn Prinsenstatus neerlegde maakte Marie-Antoinette de ‘Steek’ voor de nieuwe Prins. Ooit wilde het stel Koningspaar worden van de Schutterij. Dat is er nooit van gekomen. Wel zijn zij nu beiden onderscheiden met de Ridderorde van Oranje-Nassau. Harry in 2007 en zij nu in 2021.