9 juli 2021

Reizende tentoonstelling in het Euregio-Forum in het Duitse Kleef.

Heidi de Ruiter (Euregio Rijn-Waal) en Felix Hildebrand (LVR Niederrheinmuseum Wesel) openen de tentoonstelling in Kleef.

Van 12 juli t/m 12 augustus 2021 is de reizende tentoonstelling “Shared History on Tour: een Duits-Nederlandse geschiedenis per spoor” te zien bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve. De tentoonstelling. De reizende tentoonstelling “Shared History on Tour: een Duits-Nederlandse geschiedenis per spoor” vertelt over de spoorweggeschiedenis van de regio Niederrhein. Highlight van de tentoonstelling zijn vier Virtual Reality stations die de bezoeker belangrijke scènes van ontmoetingen rondom de spoorwegen laten beleven. “Het vertrekpunt is de spoorwegbrug over de Rijn bij Wesel. Tussen de opening in 1874 en de vernietiging in 1945 was het een belangrijke transportroute tussen Duitsland en Nederland, en als route voor langeafstandsreizigers, staatslieden en internationale post bij tijden zelfs van Europese en mondiale betekenis. De geschiedenis van de brug bij Wesel wordt vanuit verschillende perspectieven van weerszijden van de grens belicht. Verschillen, overeenkomsten en raakpunten tussen de twee buurlanden worden duidelijk gemaakt aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen uit die tijd”, legt Felix Hildebrand van het LVR Niederrheinmuseum in Wesel uit.  zie de foto’s 

Het LVR Niederrheinmuseum in Wesel, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Nationaal Spoorwegmuseum Utrecht, het Eisenbahnmuseum in Bochum, Stichting Sporen van de Oorlog Mill, Deutsches Technikmuseum Berlin en Kasteel Middachten hebben de tentoonstelling samengesteld

De tentoonstelling is onderdeel van het project “De geschiedenis van oorlog en vrijheid zonder grenzen”  dat mede mogelijk wordt gemaakt door het EU-programma INTERREG Duitsland-Nederland en medegefinancierd wordt door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg.

De Euregio Rijn-Waal is zeer verheugd, dat zij in haar jubileumjaar dankzij deze bijzondere tentoonstelling voor het eerst sinds het begin van de Corona-Pandemie weer mensen kan ontvangen: “In dit INTERREG-project werken 11 musea, universiteiten en cultuur-historische organisaties samen om een gezamenlijk perspectief op de geschiedenis van de grensregio te ontwikkelen. Zo worden niet alleen de projectpartners samengebracht, maar via de geschiedenis ook de inwoners van onze Euregio, aldus Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal.

Praktische informatie: De tweetalige tentoonstelling is van 12 juli t/m 12 augustus van maandag t/m donderdag van 09.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 09.30 tot 13.00 uur te bezoeken in het Euregio-Forum (het glazen gebouw), Emmericher Straße 24, 47533 Kleve. Voor uw bezoek dient u zich aan te melden. Dit kan per e-mail via info@euregio.org en tijdens kantooruren eveneens telefonisch via +49-2821-79300 (wij spreken Nederlands). Wij verzoeken u om bij uw aanmelding aan te geven wanneer en met hoeveel personen u de tentoonstelling wilt bezoeken. Aan het bezoeken van de tentoonstelling zijn geen kosten verbonden.