26 juni 2021

De Beekse herinneringsklok met namen uit de toren getakeld.

De klok wordt uit de Grote Bartholomaeuskerk getakeld.

Vrijdagmorgen is de Beekse herinneringsklok, de Willibrordusklok, welke sedert 1947 in de toren van de Grote Bartholomaeuskerk hing, uit de toren getakeld en voorlopig meegenomen door het klokkenbedrijf Eijsbouts uit Asten, welke de klok na een stem- en opknapbeurt weer terug zal brengen naar de begraafplaats in Beek. De vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden willen daar een klokkenstoel bouwen en de klok luiden bij onder meer begrafenissen en Dodenherdenking.  Het honderden kilo’s zware gevaarte werd met groot materieel uit de toren gehesen en kon op de grond nog even bekeken worden door de diverse belangstellenden, die geïnteresseerd waren in de namen van Beekse katholieke oorlogsslachtoffers welke in de klok gegoten staan. Een plan om ook de Willibrordusklok op de begraafplaats elk half uur te laten luiden is afgeblazen. Dat blijkt met een mechanisch systeem te gevaarlijk ,,Om de namen leesbaar te houden, hangt de klok straks op ooghoogte”, zegt vrijwilliger Ben Willems uit Beek. ,, Je wilt niet dat de boel met kettingen en al begint te bewegen terwijl er misschien kinderen in de buurt spelen.” Willems hoopt de klok nog dit jaar te hebben hangen. Waarschijnlijk komt hij bij het kruisbeeld, waar eerder al een gat voor de fundering werd gegraven. De kerkklok kon uit de toren worden getakeld omdat de kerk aan de eredienst is onttrokken. Er blijven nog een aantal klokken over, die gewoon blijven slaan en ook het carillon blijft in stand. zie de foto’s