4 mei 2021

Bloemen bij oorlogsmonument in Ooij

Oorlogsmonument in Ooij

Bij het oorlogsmonument in Ooij waren dinsdagavond geen officiële handelingen. Daar was ’s middags al, zonder publiek een krans gelegd door wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal. Ook anderen hadden daar vandaag hun bloemen gelegd.

Vorm en materiaal
Het ‘Monument 1940-1945’ in Ooij (gemeente Berg en Dal) is een gedenksteen, opgetrokken uit rode baksteen. In het midden is een plaquette aangebracht, met in reliëf Sint-Joris en de draak. Aan weerszijden zitten schuin geplaatste zijvleugels, waarop natuurstenen zijn bevestigd met daarop de namen van 32 oorlogsslachtoffers. Het geheel wordt afgedekt met een natuurstenen volutenboog, waarop een Grieks kruis staat. Het monument is 2 meter 50 hoog, 2 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt: ‘1940-1945  OPDAT WIJ NIET VERGETEN’.

Wijzigingen
In 1989 zijn de witte naamplaten vervangen door granieten platen en is het reliëf onder de tekstplaat aangebracht.

Symboliek
Het verhaal van St.-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad.

De geschiedenis

Het ‘Monument 1940-1945’ in Ooij (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan 32 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 32 slachtoffers luiden:

Gerardus Arntz, Gerrit Arntz, Jopie Arntz, Johannes Bassant, Mieke Bouten, Gerardus Burgers, Johannes Derksen, Johannes Gerrits, Johannes van Haaren, Adriaan Janssen, Albertus Janssen, Christina Janssen, Dorothea Janssen, Johanna Janssen, Johannes Janssen, Theodorus Janssen, Wilhelmus Janssen, Arnoldus Kuster, Wilhelmus Peters, Johanna Philipsen, Aleida Scheers, Grada Scheers, Henrica Scheers, Henricus Scheers, Henricus L. Scheers, Johanna Scheers, Richardus Scheers, Petrus Smets, Antonius van Steen, Johanna van Steen-Gijsberts, Susanna Wegh en Christina van Woesik.

Tijdens de strijd om de Waalbrug liet een aangeschoten jachtbommenwerper van de bezetter twee bommen vallen boven Ooij. Ruim twintig burgers kwamen om in de kelders van het café van de familie Scheers. De overige op het monument vermelde inwoners sneuvelden in 1940 op de Grebbeberg, door verraad bij een dropping tijdens het ‘Englandspiel’, door een handgranaat, bij een bombardement op Nijmegen en na de oorlog door een landmijn.