2 mei 2021

Amerikaanse ‘Waalcrosser’ Francis Keefe op 96-jarige leeftijd overleden

Frances Keefe is de afgelopen week op 96 jarige leeftijd in Amerika overleden. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog rond Nijmegen en overleefde op 20 september 1944 de gevaarlijke oversteek over de Waal. Hij is meerdere keren in Nederland geweest voor herdenkingen en opende op 23 november 2013 stadsbrug  “De Oversteek”. De stadsbrug is tevens een monument voor deze heroïsche militaire actie. Keefe en de Nederlander Ben Bouman gingen bij de opening als eersten in een legerjeep de brug over, gevolgd door historische militaire voertuigen. ,,Het is heel emotioneel om hier te zijn”, vertelde Keefe in 2013. Hij maakte deel uit van de Amerikaanse luchtlandingstroepen die de Waalbrug bij Nijmegen moesten veroveren. De actie was onderdeel van de grootscheepse Operatie Market Garden waarmee de geallieerden wilden oprukken naar Duitsland. Controle over de bruggen over Maas, Waal en Rijn was daarbij cruciaal. Keefe was bij de oversteek en overleefde deze. Bij de gevechten daarna raakte hij zwaargewond en moest hij terugkeren naar Amerika.