28 april 2021

Supermaan op Koningsdag

De supermaan op dinsdagavond.

Iedere maand is er een volle maan te zien, maar die van 27 april 2021 is extra bijzonder! We werden op Koningsdag getrakteerd op een supermaan. Zo’n supermaan zien we maar een paar keer per jaar. Dat komt omdat de maan dichter bij de aarde staat dan normaal. In 1909 was het de laatste keer dat er een supermaan op een koninklijke feestdag viel. En als we Koningsdag in de toekomst op dezelfde dag blijven vieren, is de de eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ pas in 2127.  Deze dinsdagavond kon hij goed gefotografeerd worden.

Maar wat maakt de maan een supermaan? Op een normale dag staat de maan zo’n 384.000 kilometer bij ons vandaan. Maar tijdens een supermaan komt ‘ie ongeveer 27.000 kilometer dichterbij! Daardoor lijkt de maan 7 procent groter en 14 procent helderder. (tekst van In de Buurt)