11 december 2020

Officiële opening Feest van het Licht in Orientalis.

Burgemeester Slinkman en voorzitter Hamers krijgen uitleg over de kerststallen.

Vrijdagmiddag was de officiële opening van “Het Feest van het Licht” in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Na een toespraak van bestuurder/ voorzitter Walter Hamers en burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal, waarbij slechts een beperkt aantal genodigden was uitgenodigd, koppelden zij beiden een snoer aan elkaar waarbij de verlichting in het park werd ontstoken. Overigens ging daarbij eerst het bestaande licht uit, waardoor het donker. Hier had de burgemeester niet op gerekend want hij keek eerst even heel verbaasd maar dat veranderde al gauw. Daarna konden zij , coronaproef, het hoofdgebouw bezoeken, waar ze uitleg kregen van de samenstelster van deze tentoonstelling over kerststallen. Na afloop was er voor iedereen een drankje en een oliebol.

Elke dag gaan van 12 december tm 10 januari om 12.00 uur de deuren open. In het binnenmuseum kun je je verwonderen over vele unieke kerststallen. Uit de collectie Elizabeth Houtzager – de grootste private collectie ter wereld en in bezit van Orientalis – is dit jaar een unieke samenstelling  gekozen, met kerststallen van wereldwijde afkomst. Van Italië tot Thailand en van Afrika tot in Scandinavië. Ook is voor het derde jaar op rij de Grootste Kerststal van Europa opgebouwd, maar dit jaar in een opstelling zoals je deze nog niet eerder hebt gezien. De meest bijzondere scenes uit het kerstverhaal zijn in vitrines tentoongesteld, om maximale doorloop te bevorderen en zodat je details van dichtbij en vanuit een andere invalshoek kunt bewonderen. Dus ook als je de grootste kerststal al eens bezocht hebt is er iets nieuws te ontdekken! Van 12.00 tot 16.00 is er elke dag speciaal programma voor kinderen met oude ambachten, samen versieringen maken, een wens doen in de wensboom of voorstellingen van Professor Bombasticus en de Vierde Koning.*(zie hieronder) Zie de foto’s van de openingzie de foto’s van de kersstallen en het park.

*De voorstellingen Professor Bombasticus en de Vierde Koning vinden plaats op 12, 13, 21, 23, 24, 28, 30 en 31 december en op 9 en 10 januari om 13.00, 14.00 en 15.00 uur in de Karavanserai.