8 december 2020

Gemeente en waterschap ondertekenen overeenkomst “Ruimte voor water”.

Op 7 december ondertekenden wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal en heemraad Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland de samenwerkingsovereenkomst Breedeweg maakt ruimte voor waterHet project bestaat uit 40 verschillende maatregelen waarmee de gemeente en het waterschap wateroverlast en verdroging in en om Breedeweg en Grafwegen willen verminderen. De totale kosten zijn ongeveer 8 miljoen euro. Het waterschap draagt 3,56 miljoen bij. Het project gaat de komende drie jaar lopen. Inwoners van Breedeweg en Grafwegen worden nauw betrokken bij maatregelen in hun buurt. 

Breedeweg maakt ruimte voor water

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met extreme regenbuien, langdurige droogte en hitte. Dit zorgt voor wateroverlast, verdroging van de grond en van planten en het heeft invloed op onze gezondheid. In Breedeweg hebben hevige regenbuien in het recente verleden onder andere gezorgd voor grote wateroverlast in woningen en gebouwen.  Met de 40 maatregelen pakken de gemeente en het waterschap de gevolgen van het veranderende klimaat aan door meer ruimte te geven aan water. Zo komen er plekken in het landschap voor de opvang van water en de opname van water in de bodem. Sloten worden verbreed of nieuw aangelegd. Maar het kan ook gaan om het verleggen van drempels die water tegenhouden. Of het vergroten van waterdoorgangen onder wegen.  Ook inwoners van Breedeweg kunnen hun steentje bijdragen via het project ‘Stenen eruit, GROEN erin’. Met dit project wordt gestimuleerd dat inwoners hun tuinen groener maken en bijvoorbeeld hun regenpijp losmaken van het riool.  De maatregelen zijn terug te vinden op www.bergendal.nl/wateroverlastBreedeweg.

Gemeenteraad en het waterschap hebben ingestemd

Op 29 oktober stemde de gemeenteraad in met het plan om wateroverlast in Breedeweg tegen te gaan. Waterschap Rivierenland deed dit al eerder. Tijdens de ondertekening van de overeenkomst op 7 december hebben Mathieu Gremmen en Sylvia Fleuren een boom geplant op plein Berkstraat om de samenwerking symbolisch te bevestigen. Plein Berkstraat is een voorbeeld van een project waarbij samen met de bewoners is gezocht naar goede oplossingen. Tegels en stenen zijn hier vervangen door meer groen en open-verharding, dit wil zeggen half steen, half gras. Hierdoor kan water makkelijker in de grond wegzakken en vermindert wateroverlast. Bovendien ziet het er leuker uit, met meer groen en meer schaduw. Maar er zijn bijvoorbeeld ook grindpalen geplaatst die 6 meter diep in de grond zitten, waar regenwater in weg kan zakken.