12 november 2020

Verkiezingen Vergroenen van Leuth groot succes!

Groenverkiezing Leuth

Tussen 13 en 22 oktober mochten alle inwoners van Leuth inclusief kinderen hun voorkeur aangeven voor het vergroenen van hun dorp, wat maar liefst 457 inwoners enthousiast gedaan hebben. Door de Groencommissie van de Dorpsagenda Laat Leuth Leven, samen met de gemeente, een drietal lokale bedrijven en een extern adviseur zijn plannen gemaakt hoe het dorp (nog) mooier kan worden gemaakt. En niet onbelangrijk, beter aangepast aan de klimaatverandering. Een fleurige glossy met veel uitleg en stembiljetten, grote posters op de desbetreffende plekken, een tekenwedstrijd en heuse stembussen, maakten het helemaal af. Er is gekozen: komend voorjaar gaat ‘de schop in de grond’. De winnende ontwerpen:

Bij de dorpsentree komen sierlijke langgerekte (inheemse) vaste planten/heesterborders met bloembollen met af en toe een fruitboom (keuze B). De rotonde aan de Botsestraat wordt beplant met brede stroken vaste planten en bollen: het hele jaar door bloei en kleur (keuze B). Het Kerkplein krijgt een grote bloemenbak (met krentenboompje) met een verhoogde rand dienend als bank. Voor de Spar zal nog gekeken worden naar een mogelijke vergroening in overleg met bewoners (keuze A). De bewoners van de Meester Pontenstraat en de Margrietstraat mochten apart kiezen voor de boomaanplant in hun straten. Voor de Margrietstraat en Meester Pontenstraat is beide het verspringende model gekozen waarbij de Margrietstraat een Sierpeer krijgt en de Meester Pontenstraat een Linde als boom. Op de website van de Dorpsagenda www.laatleuthleven.nl staan alle gekozen ontwerpen afgebeeld. De drie winnaars van de tekenwedstrijd krijgen een leuk presentje. Tot nu toe hebben 20 bewoners aangegeven een boom te willen planten. Op een later moment organiseren De Gemeente Berg en Dal en Dorpsagenda Laat Leuth Leven een feestelijke Boomplantdag, waar we hopelijk  live kunnen vieren dat Leuth weer een stukje groener, mooier en daarmee toekomstbestendiger is geworden! We houden u op de hoogte.