6 november 2020

Afrastering geplaatst tegen gevaarlijk wild.

Woensdagmiddag hebben Wilbert Verriet en een aantal vrijwilligers een, hopelijk wolvenbestendig e afrastering geplaatst om een weiland aan de Leuthsestraat te Ooij voor de schapen van Jan Leensen. Zowel Wilbert Verriet als Jan Leensen hebben de afgelopen tijd schapen verloren door een wild dier, waarbij gedacht wordt aan een wolf of aan een goudjakhals.  Beide schapenhouders hadden daarom hun schapen “naar huis ” gehaald maar voor Jan Leensen was dat eigenlijk geen optie omdat er bij hem te weinig gras stond. Daarom werd besloten om de schapen naar de Leuthsestraat te brengen en deze wei te voorzien van wolfwerende rasters. De aanval op zijn dieren is Jan Leensen (74) namelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Hij is donderdagavond zelfs nog met hartritmestoornissen naar het ziekenhuis geweest. ,,Lichamelijk gaat het wel weer”, aldus Leensen, die al 40 jaar schapen houdt. ,,Maar geestelijk ben ik een wrak. Het heeft me enorm aangegrepen”, zo verklaarde hij in de Gelderlander. Zodanig dat Jan een deel van zijn kudde zaterdag heeft verkocht. Het deed ze heel veel  zeer, zegt zijn vrouw Joke. ,,Maar het is zoals het is.” Alleen de 19 fokschapen hebben ze nog. Voor die is ook het wolfraster, want Jan heeft thuis onvoldoende voer voor ze. Ze moeten de wei in. De wolvenrasters zijn door de provincie Gelderland – het is een noodset voor de Veluwe waar wolven zitten – beschikbaar gesteld. De rasters voldoen aan de Duitse normen en  zijn 1,20 meter hoog en voorzien van schrikdraad dat door een accu gevoed wordt.