5 oktober 2020

Landschapsparade Berg en Dal toch een succes

De Landschapsparade in de gemeente Berg en Dal, het activiteiten buitenfestival voor jong en oud in Berg en Dal, was ondanks de coronabeperkingen op zondag 4 oktober toch een succes. Deze keer stond het landschap van de heuvelrug centraal vanwege het 50-jarige jubileum van de N-70 route.  De festival locatie, het  landgoedhotel de Holthurnsche Hof, bood voldoende ruimte en de nodige faciliteiten. Na afloop van de activiteiten was er gelegenheid voor een hapje en een drankje terwijl muzikanten mooie liedjes ten gehore brachten.  Rond 13.00 uur gaf wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal het startschot, nadat ze eerst de deelnemers had toegesproken.  Daarbij had ze nog bloemen voor Teja Peters, een van de vrijwilligers, die de N70 route bij houdt. Een groep trimmers( Trailrun 50x N70)  ging vervolgens de N70 route op hun eigen manier lopen terwijl anderen, onder begeleiding van ervaren gidsen omstreeks die tijd terug kwamen of juist weer vertrokken. Sommige groepen deden dat zonder gids maar met kompas. ’s Morgens presenteerde Arno van de Kruis het nieuwe boek over de N70 route met als titel “N70 een iconische wandelroute over de Nijmeegse Heuvelrug”. zie de foto’s

Landschapsparade 2020 een groot succes! 

Zeer geïnteresseerd publiek, groepjes wandelaars, trailrunners, vrijwilligers en genodigden voor de boekpresentatie. Zo’n 400 mensen bij elkaar, in kleine groepen verspreid over de dag en uiteraard met inachtneming van de coronaregels. De inschrijvingen bleven binnenkomen tot het moment waarop de landschapsparade van start ging. Het grootste deel van de twintig activiteiten was uitverkocht. De bezoekers hebben genoten van de prachtige georganiseerde wandelingen, workshops en speurtocht in de mooie heuvelachtige en bosrijke omgeving van de Holthurnsche Hof. Het weer was aanvankelijk wat guur en nat, maar dat knapte gelukkig heel erg op. En wandelaars laten zich niet zo gauw afschrikken. De gepassioneerde verhalen van de begeleiders hebben grote indruk gemaakt.  Menigeen informeerde naar de editie in het volgende jaar.

Jubileumuitgave N70 route in de boekhandel

Met de titel is al veel gezegd: ‘een iconische wandelroute over de Nijmeegse heuvelrug’  De N70-natuurwandelroute bestaat in 2020 vijftig jaar. Boswachters van Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap hebben deze wandelroute door hun natuurterreinen van de Heerlijkheid Beek en de Duivelsberg ontwikkeld om aandacht te vragen voor de bescherming van de natuur. Deze N70-route was direct geliefd bij vele wandelaars en hij is nog altijd erg populair. Het boekje beschrijft de sfeer van de wandelroute en het ontstaan van de route en gaat in op de betekenis van het Europees natuurbeschermingsjaar 1970. Tijdens de boekpresentatie is ingegaan op 50 jaar wandelrecreatie en natuur- en milieubescherming en wat wij daarvan kunnen leren voor de huidige tijd. Het boekje is verkrijgbaar bij (kantoor)boekhandels in Beek en Groesbeek, VVV-informatiepunten en boekhandels in Nijmegen (Dekker v/d Vegt en Roelants)

Trailrun ‘50 keer N70’

De leden van de hardloopgroep uit Beek en hun hardloopvrienden zijn de uitdaging aangegaan om in dit jubileumjaar van de N70 de route maar liefst 50 keer te lopen! Wethouder Sylvia Fleuren was zeer enthousiast en onder de indruk van dit initiatief. Unieke sportbeleving in het prachtige buitengebied waar de gemeente Berg en Dal om bekend staat. Na een kort gesprek, gaf de wethouder het startsein door het luiden van de bel en ging een groep van zo’n 30 renners op pad. Twee van hen hebben op 4 oktober de challenge daadwerkelijk volbracht. Chapeau!

Wandelaars vanuit alle windstreken

Tussen een en twee uur was het op het veld een komen en gaan van wandelaars. Wethouder Fleuren heette de wandelaars vanuit Nijmegen, Beek, Ubbergen, Groesbeek, Heilig Landstichting en De Horst in twee groepen welkom. Een kleurrijk gezelschap van wandelaars waaronder o.a. initiatiefnemers van de lokale dorpsommetjes, vertegenwoordigers van stichting wandelen in vrijheid en van de recent opgericht meerculturenwandeling, die elke woensdag op pad gaan met als doel te bewegen en de taal beter te leren.

Top 5 wandelroutes in Berg en Dal

In de aanloop naar de landschapsparade en het wandelevenement hebben inwoners uit de gemeente Berg en Dal kunnen stemmen op hun favoriete wandeling. Staand tussen de wandelgroepen is de top 5 bekend gemaakt:

Op een gedeelde 4e plaats is geëindigd:

Gedeelde 4e plaats                 Rondje De Horst en (M) Ooijpolder

Derde plaats                          Wijnwandeling Groesbeek

Tweede plaats                        Ommetje Heerlijkheid Beek

Eerste Plaats                          N70- route

Vijf van de inzendingen krijgen een mooi ‘Berg en Dal’ wandelpakket toegestuurd. Omdat de N-70 route de eerste plaats haalde is Teja Peters, een van de vrijwilligers die de route onderhouden, in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen!