3 oktober 2020

Zilveren Waalbrugspeld voor Gerard Mangnus

De Gerard Mangnus (66) heeft op woensdag 30 september de zilveren Waalbrugspeld ontvangen bij zijn afscheidsreceptie  voor zijn inzet om Nijmeegse burgers bewuster te maken van het belang van natuur en milieu en het vormgeven en uitbreiden van het Natuurmuseum Nijmegen en De Bastei. De reden voor deze uitreiking was volgens de gemeente Nijmegen het volgende. (lees hieronder verder) Foto’s Geert Timmer, Nieuws uit Nijmegen.

 

 De heer Mangnus startte na het voltooien van zijn Biologiestudie in 1980 bij de sectie Energie en Milieu van de Wetenschapswinkel Nijmegen. Een jaar later werd hij directeur van het Natuurmuseum Nijmegen. In zijn directietijd heeft hij dit museum uitgebouwd tot een breed gewaardeerde culturele instelling. Hij startte veel initiatieven, zowel binnen als buiten het Natuurmuseum, zoals de, toen nog niet bestaande, ganzenexcursies in de wintermaanden. Maar hij stak ook zelf de handen uit de mouwen. Hij bouwde zelf tentoonstellingen voor het museum, die ook verhuurd werden aan andere Nederlandse musea. Na de opheffing van het Milieu Educatie Centrum haalde de heer Mangnus de educatiefunctie naar De Bastei, zodat deze behouden bleef. De heer Mangnus ziet altijd en overal kansen. De wereld bestaat niet alleen uit ‘zijn’ museum. Hij is altijd gericht op samenwerking met potentiële partners. De samenwerking met Staatsbosbeheer, het IVN en de Driestroom zijn aan hem te danken. In de provincie Gelderland is de heer Mangnus vaak de aanjager voor samenwerking met natuurorganisaties en kleinere bezoekerscentra om nieuwe initiatieven van de grond te krijgen, zoals het project Dwaalpunten. Samen met de heer Moeliker van het Natuurmuseum Rotterdam heeft hij het initiatief genomen voor een intensievere samenwerking tussen de Nederlandse natuurmusea. Maar ook in Euregio-verband zoekt hij de samenwerking op, om te komen tot versterking van grensoverschrijdende ecologische verbindingen. In 2019 heeft de heer Mangnus er voor gezorgd dat De Bastei opengesteld werd voor de stadscross van de Zevenheuvelenloop. De kennis van de heer Mangnus bleef niet beperkt tot natuur en milieu. In de loop der jaren heeft hij veel extra opleidingen gevolgd zoals communicatie, Nederlands Recht, bestuursrecht, financieel management, e-marketing en zelfs het horecavak. Dit is de laatste jaren aangevuld met kennis over cultuurhistorie. Deze kennis was heel nuttig bij de totstandkoming van De Bastei, niet alleen binnen de stuurgroep maar ook in de diverse werkgroepen en de bouwcommissie. De heer Mangnus staat bekend als een accuraat, betrouwbaar en consistent persoon. Een stille kracht die niet op de voorgrond treedt, maar wel helder voor ogen heeft waar hij naar toe wil en wat belangrijk is.