3 oktober 2020

Brandstichting in hooibalen Free Nature

Een brandweerman met perslucht heeft de positie in de kraan overgenomen.

Voor de tweede maal dit jaar is brand gesticht in een voorraad hooibalen van Free Nature op het terrein achter de voormalige steenfabriek Robert Jansen in Ooij. De brandweer van Nijmegen, later aangevuld met het transportvoertuig  met extra bluswater van de vrijwillige brandweer van Ubbergen, moesten vrijdagmorgen rond 08.00 uur uitrukken om de brand in de balen hooi, die elk 300 kg wegen, te blussen. Zo’n 40 balen, bestemd voor het bijvoeren van de kuddes in de Ooijpolder, raakten verloren. Met behulp van een kraan van de fa. Daamen uit Kekerdom werden de balen gescheiden van de rest, zodat ze apart geblust konden worden en de rest niet meer konden aansteken. De machinist van Daamen werd in de loop van het proces vervangen door een brandweerman met perslucht, omdat het voor hem in de rook te gevaarlijk werd. Maar ook bij de brandweer werken mensen met deze deskundigheid. Men gaat er van uit dat de brand aangestoken is, aangezien er bij dergelijke balen, die luchtdicht zijn afgesloten, geen hooibroei kan voorkomen. zie de foto’s.